Jó helyzetkihasználás és védelmi káosz a válogatottól Dánia ellen

Fotó: MTI/MTVA / Czeglédi Zsolt

-

A magyar válogatott lyukas védelme ellenére is végig nyílt meccset és döntetlent tudott játszani a telt házas debreceni arénában a dán válogatottal. Talán az új stadion varázsa, talán a finnek ellenihez képest némileg bátrabb támadójáték, de legfőképp a szerencse hozta a Pintér-csapat bravúrját.


A vb-pótselejtezőről legrosszabb másodikként lemaradt ellenfelet 20 ezer néző és parázs légkör fogadta a nemrég átadott Nagyerdei Stadionban. És egy többségében NB I-es focistákra épülő magyar válogatott. Ráadásul Pintér Attila hat újoncot avatott: Gulácsi Péter, Lang Ádám, Korhut Mihály a kezdőben, Varga Roland, Kalmár Zsolt és Szabó János a szünet után csereként beállva debütált. Bár a magyarok paprikásabbnak tűntek, mint legutóbb Győrben, de sokáig ugyanaz a forgatókönyv érvényesült, mint Pintér Attila finnek elleni vesztes bemutatkozásán: a magyarok védekeztek, majd egy védelem mögé betett labdával vezetést szereztek. Rudolf helyett ezúttal Dzsudzsák lőtte a gólt, aki első meccsét játszotta Debrecenben, mióta elvitte a PSV (1-0). A válogatott első fellépése volt a dánok elleni az új debreceni arénában A válogatott első fellépése volt a dánok elleni az új debreceni arénában A dánok jó ideig nem mutattak semmit, de aztán kezdtek ráérezni a Lipták-Lang (utóbbi most debütált sokakat meglepve) belső védőpár hiányosságaira, és egymás után hozták a helyzeteket. Gulácsi első nagy védésére így is 41 percet kellett várni, de aztán csak idő kérdése volt, mikor jön az egyenlítés. A szünet és egy dán kapufa után meg is jött, Eriksen kihasználta a sokadik ziccert (1-1). A győri forgatókönyvhöz képest a legfontosabb különbség a Pintér által is beígért támadófoci egyre gyakoribb megnyilvánulása volt. Miközben a védelmünk kezdett összeomlani, az előrejátékot kezdtük komolyan venni. Végre nyitott volt a meccs, elöl magyar helyzetekkel, hátul hajmeresztő magyar hibákkal. Szakály Péter (b) és Daniel Agger Szakály Péter (b) és Daniel Agger A rohanásból egy látványos támadás végén Varga Roland fejesgólját sikerült kihozni (2-1), és hiába játszottak nagyon csúnyán a védőinkel (mint macska az egérrel), sikerült egy kapufával és egy kapott góllal megúszni a hátralevő időt. Schöne a léc alá bombázott (2-2), de a jóval előrébb jegyzett (a világranglistán 23.) dánok ellen így is sikerült pontot szerezni. Tegyük hozzá még egyszer, isteni szerencsével.

Magyarország–Dánia 2–2

Debrecen, Nagyerdei Stadion, 20 000 néző Magyarország: Gulácsi – Varga J., Lipták (Juhász, 57.), Lang, Korhut (Szabó J., 57.) – Pátkai (Kalmár, a szünetben), Tőzsér – Gyurcsó (Koman, a szünetben), Szakály P. (Varga R., a szünetben), Dzsudzsák – Rudolf (Nikolics, 67.). Szövetségi kapitány: Pintér Attila. Dánia: Andersen – Ahlmann, Agger, Kjaer (Würtz, a szünetben), L. Jacobsen – Kvist (Schöne, a szünetben) – Kusk (Rasmussen, a szünetben), Krohn-Dehli (Kahlenberg, 79.), J. Poulsen (Bjelland, a szünetben), C. Eriksen – Braithwaite. Szövetségi kapitány: Mosten Olsen. Gólszerző: Dzsudzsák (25.), Varga R. (69.), ill. C. Eriksen (56.), Schöne (72.)