Jó évjárat lehet az idei a borászok szerint

Fotó: MTI/MTVA / Bal·zs Attila / MTI/MTVA / Bal·zs Attila

-

Napokon belül kezdődik a szüret. Mennyiségileg vegyes, de minőségileg jó évjárat lehet az idei bor a szüret első tapasztalatai, a szőlősgazdák és borászok várakozásai alapján.


Az idei szőlőtermést országosan 385 ezer tonnára becsüli a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) a hegybírók által beküldött termésbecslési adatok alapján. Ez 70 százalékos lékinyerési aránnyal kalkulálva 2,7 millió hektoliter seprős újbornak felel meg.

A Törley Pezsgőpincészetnél augusztus 23-án kezdték el szedni Etyeken az Irsai Olivért. A pincészet teljes, 870 hektáros birtokából az Irsai Olivér 45 hektárt tesz ki. A leszüretelt Irsai Olivér az idén 421 tonna, amelyből 3100 hektoliter bor készülhet. Tavaly 371 tonnát szedtek le, és 2800 hektoliter bor készült belőle. A különbség a termőre fordult új telepítésű terület többletéből adódik.

Az idén 840 hektárról szüretelnek, és összesen mintegy 8600 tonnányi szőlőt várnak, amelyből 64 500 hektoliter bor készülhet. Az Irsai Olivér leszedése után a szüret a rizlingszilváni, a zenit és az ottonel muskotály fajták szedésével folytatódik. Arra számítanak, hogy ha szép lesz az ősz, akkor a múlt évihez hasonló jó minőség várható.


A fürtök szépek

A Soproni borvidéken a tavaszi fagy, valamint a csapadékos nyár eleji időjárás miatt kialakult lisztharmatfertőzések ellenére is bíznak a jó évjáratban. Orosz Csaba, a Soproni Borút Egyesület elnöke azt mondta, hogy április végén a hajnali fagyokban a borvidék termőterületeinek 70-80 százaléka károsodott, bizonyos szőlőfajták azonban jól reprodukálták magukat. Így például a zöld veltelini esetében – amely a borvidék fő fehérszőlő-fajtája – a károsodás után csupán 30-40 százalékos terméskiesésre számítanak. A fő kékszőlő-fajtából, a kékfrankosból ugyan kevesebb termés várható, de a fürtök szépek. A legkevésbé a sauvignon blanc állt helyre. Ahol nem volt fagy, és eredményesen védekeztek a lisztharmatfertőzés ellen, ott a tavalyi évhez hasonló mennyiséggel számolnak.

Molnár Tibor, a Vincellér Borászat ügyvezetője is optimista. Ők szeptember 10–15. körül kezdik majd a bornak való zenit szüretét, a kék szőlőket azonban október eleje előtt semmiképp sem szedik le. A tavaszi fagy a fertőbozi és a kópházi területeiket károsította – 60-70 százalékban –, de a termés bizonyos mennyiségben reprodukálta magát.

A pannonhalmi borvidéken a tavalyi, rekordot jelentő 27 ezer mázsánál 10-15 százalékkal kevesebb termésre, erős közepes évjáratra számítanak. Liptai Zsolt, a Pannonhalmi Borvidék Hegyközség elnöke szerint a szőlő mintegy 15 százaléka fagyott el tavasszal, s a nyári csapadékos időjárás kedvezett a lisztharmat- és a peronoszpórafertőzéseknek.

Reménykednek a száraz időszakban a gazdák, mert magas a talaj víztartalma, s a szőlőbogyók is telítettek. A párás, csapadékos idő a szőlők rothadását eredményezheti. Az Irsai Olivér fajtával megkezdődött már a szüret, de általánosságban 7-10 napos csúszásban van a szőlő érése tavalyhoz képest. A Pannonhalmi Apátsági Pincészetben szeptember 8. táján a sauvignon blanc-nal kezdődik a szüret.


Az átlagosnál kevesebb

A villányi gazdák többsége szeptember elején kezdi szüretelni a borvidék sajátosságát jelentő portugieser vörösbor alapanyagául szolgáló kékoportót. Az átlagosnál kevesebb mennyiség, ugyanakkor jó minőségű szőlő termett idén a 2500 hektár területű borvidéken 377 hektáron termesztett fajtából – mondta Nagy Gergely. A Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsának titkára „viszontagságosnak” nevezte az évjáratot, mert kora tavasszal fagykár, nyáron az átlagosnál hűvösebb és csapadékosabb időjárás, szórványos jégkár, valamint a lisztharmat és a peronoszpóra elleni védekezés is nehezítette a bortermelők munkáját.

A Villány kedvelt testes, karakteres vörösborait adó bordeaux-i fajták közül szeptember közepén kezdik szüretelni a merlot termését (293 hektár), októberben pedig a cabernet franc-t (330 hektár) és a sauvignont (437 hektár). Jó évjáratra számítanak az idén a villányi Vylyan Szőlőbirtok és Pincészetnél, ahol 120 hektáron 12 szőlőfajtát termelnek, és évente 12-15 féle borból 600-650 ezer üveget palackoznak.


Kiemelkedő minőség

A Tokaj-Hegyalja borvidéken kiemelkedő minőségűnek ígérkezik a 2016-os évjárat annak ellenére, hogy a rendkívül csapadékos július nem kedvezett a szőlőnek, és jég is verte a tőkéket – mondta a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke. Prácser Miklós szerint idén mintegy 350 ezer mázsa szőlőt szüretelnek le az 5,5 ezer hektáros borvidéken, ami jó közepes termésnek felel meg. A korai érésű fajták, a muskotályos, a kabar szedése várhatóan szeptember elején megkezdődik, a furmint és a hárslevelű szüreteléséhez vélhetően szeptember végén, október elején kezdenek a gazdák. A minőség kiemelkedő évjáratra utal.

A térség legnagyobb integrátora, felvásárlója, a Grand Tokaj már korábban meghirdette az átvételi árakat, lényegében ehhez igazodik a többi szőlőbirtok is. E szerint a szőlő kilójáért 100-350 forintot kaphatnak idén a termelők.