Rovarirtó, növényvédő - tele vannak vegyszerrel a paprikák

Fotó: Vs.hu / Kozma Zsuzsi

-

Hét áruházlánc boltjában 12-féle paprikát vett, majd vizsgáltatott be a Greenpeace: 8-ban 20 különféle vegyszermaradványt találtak.


A szervezet egész évben vizsgálni fogja a zöldségek és gyümölcsök vegyszermaradvány-tartalmát, mondta Tömöri Balázs, a Greenpeace agrárkampányának felelőse egy keddi budapesti demonstráción.

A Greenpeace étkezési zöldpaprikát, TV és lecsópaprikát, illetve 1 kápiát és 1 bio kaliforniai paprikát vásárolt közjegyző jelenlétében budapesti áruházakban. Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője elmondta, hogy egy minta elemzése a független laboratóriumban 35 ezer forint, plusz áfába kerül.Példaként ismertették, hogy a vizsgált szentesi paprika kétféle, nem engedélyezett vegyszert tartalmazott. Az egyik a több hazai botrányban is szereplő diklórfosz nevű rovarirtó szer volt, amelyből a határérték 20-30-szorosát találták. A vizsgálatok hatféle különböző növényvédő szert mutattak ki egy Marokkóból és 7-félét egy Jordániából származó paprikában.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA), március közepén hozta nyilvánosságra jelentését, amely szerint az európai zöldség- és gyümölcsminták csaknem felében ki lehetett mutatni növényvédő szerek maradványait.