Jó eséllyel indulhatna Platini a FIFA elnöki posztjáért

Fotó: AFP / PATRICK KOVARIK

-

A hat kontinentális konföderációból négy támogatná, hogy az Európai Labdarúgó Szövetséget (UEFA) vezető Michel Platini legyen a sportág nemzetközi szervezetének (FIFA) új elnöke - közölte hétfőn egy, az UEFA-hoz közeli forrás nyilatkozta.


A kontinentális szervezetek ennek ellenére nem erősítették meg, hogy arra biztatnák tagországaikat: támogassák a 60 esztendős francia sportvezetőt a február 26-án sorra kerülő rendkívüli kongresszuson.

Platini sem jelezte eddig, hogy szándékában állna elindulni a svájci Joseph Blatter lemondása után megüresedett pozícióért. Azt is meg kell jegyezni azonban, hogy eddig Ali bin al-Husszein mellett hivatalosan csak a korábbi brazil futballsztár, Zico jelentette be, hogy jelölteti magát az elnöki posztra, de több más név is felmerült. Platini mellett Michael van Praag, a holland szövetség elnöke, esetleg a korábbi portugál válogatott Luís Figo neve is.


Az ötödik elnöki ciklusára megválasztott Blatter június 2-án, a zürichi tisztújító kongresszus előtt kirobbant korrupciós botrány következményeként mondott le az elnöki tisztségről - bár később megpróbált visszakozni és a Blick című svájci lapnak úgy nyilatkozott: nem mondott le, hanem a rendkívüli kongresszus rendelkezésére bocsátotta a mandátumát. A svájci sportvezető ugyanakkor hétfőn bejelentette, nem indul újra a posztért.