Jeszenszky bukik, a volt főrendőr Manilában ejtőzhet

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd / MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

Jobb és baloldalhoz köthető személyeknek is menedéket nyújt a nagyköveti pozíció.


Több nagykövet kinevezéséről és visszahívásáról jelent meg köztársasági elnöki határozat a Magyar Közlönyben. Többek között:

Jeszenszky Gézát felmentették az oslói nagykövetség vezetése és az ország izlandi képviselete alól. Jeszenszkyt már két éve fel akarták menteni, de ezidáig nem találtak meg az ideális utódot. A felmentését először a 444.hu írta meg az Aftenposten norvég lapra hivatkozva, miszerint Jeszenszky azért távozik idő előtt, mert véleménye nem egyezett meg a magyar kormányéval a Norvég Civil Alappal kapcsolatos vitában.

Szabadhegyi Péter János londoni nagykövet is távozik a posztjáról az üzletember korábban Csák Jánost váltotta, utóbbi a Helikon Kiadó tulajdonosa. Szabadhegyi korábban maga is tulajdonrészt vásárolt a Helikon Kiadóban, amely egyebek mellett Orbán Viktor könyveit jelentette meg. Az új nagykövet Szalay-Bobrovniczky Kristóf lett, aki a Századvég Gazdaságkutató társtulajdonosa, akinek felesége Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes.

A frissen kinevezett londoni nagykövet testvére ismét nagykövet lesz: Szalay-Bobrovniczky Vince – aki Bécsben képviselte Magyarországot – most Forrai Kristófot váltja a helsinki nagykövetség élén.

Szijjártó Orsolya hágai nagykövetet – akinek visszahívásáról már az év elején tudni lehetett, mert elfogyott körülötte a levegő – Kocsis András váltja.

Bencze Józsefet – a volt országos rendőrfőkapitányt – felmentették a szkopjei nagykövetség vezetése alól, azonban a nagyköveti karrierjét a Fülöp-szigeteken, Manilában folytathatja. A szkopjei nagykövetség élére Hoffmann Rózsa egykori helyettese, Dux László volt felsőoktatási államtitkár kerül.

Dobolyi Alexandra egykori MSZP-s európai parlamenti képviselőből viszont csak 2017-ben lesz moldovai nagykövet, akkor Szilágyi Mátyást fogja váltani.