Jeruzsálem: nem csitulnak a tiltakozások

Fotó: MTI/AP / Nászer Sijuhi

-

Folytatódtak az arab világban vasárnap a tiltakozások Donald Trump bejelentése miatt, amellyel Washington Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosának: az Egyesült Arab Emírségek trónörököse is bírálta az amerikai elnök döntését, Bejrútban pedig az amerikai nagykövetség közelében csaptak össze rendőrökkel feldühödött tüntetők.


Bejrútban több százan tiltakoztak az amerikai nagykövetség közelében, amely a libanoni fővárostól északra fekvő Avkarban van. A biztonsági erők lezárták az odavezető főutat, könnygázt és vízágyúkat is bevetettek a tiltakozók ellen, akik közül egyesek petárdákat hajigáltak rájuk, Trump-portrékat égettek, és palesztin zászlókat lengettek. A tüntetőkhöz intézve beszédét Hanna Garib, a Libanoni Kommunista Párt elnöke Palesztina ellenségének nevezte az Egyesült Államokat, libanoni nagykövetségét pedig "az amerikai imperialista agresszió jelképének" mondta, amelyet szerinte be kell zárni.

Mohamed bin Zájid al-Nahajan, az Egyesült Arab Emírségek trónörököse is bírálta Trumpot jeruzsálemi döntése miatt. "Az amerikai lépés mentőöv lehet a terroristáknak és a fegyveres csoportoknak, amelyek már kezdték elveszíteni a talajt a lábuk alól a térségben" - közölte az emírségek tulajdonképpeni vezetőjének tartott trónörökös az egyik washingtoni közel-keleti kutatóintézet delegációjával tárgyalva Dubaiban. A trónörökös szerint Trump egyoldalú döntése ENSZ-határozatokat sért. Felszólította az amerikai elnököt, hogy gondolja újra döntését.

Donald Trump szerdán jelentette be, hogy Washington Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának, és odaköltözteti Tel-Avivból a nagykövetségét. A döntés heves bírálatokat váltott ki nemcsak a muzulmán országokban és közösségekben, hanem az Egyesült Államokkal szövetséges nyugati országokban is.