Jeremy Clarkson 5 legnagyobb bunkósága

Fotó: Getty Images / Peter Macdiarmid

-

HÁTTÉR

Jeremy Clarkson a világ egyik legnépszerűbb tévés műsorvezetője. És az egyik legbunkóbb. Íme 5 nagy pillanat az életművéből.


Immár egymillióan írták alá a petíciót, amelyet azért indítottak, hogy a BBC vegye vissza Jeremy Clarksont. Az aláírásokat pénteken egy tankkal vitték el a BBC székházához (videó itt).

A Top Gear című autós műsor páratlanul népszerű és mégis sokak által megvetett műsorvezetőjének munkaviszonyát azért függesztették fel határozatlan időre, mert ököllel támadt a műsor producerére a forgatás alatt. Ahogy azt a Top Geart akárcsak szórványosan követők is nagyon jól tudják, nem ez volt az angol tévés első meredek megmozdulása. De most úgy tűnik, az óriási tiltakozás ellenére ez volt az utolsó csepp a pohárban.

A látszólag teljesen triviális dolgon összekapó producer és újságíró tettlegességig fajuló esete (a producer kötötte az ebet a karóhoz, hogy addig nem ehet a műsorvezető, míg be nem fejezték a forgatást) tényleg csak a jéghegy csúcsa, Clarkson egész életművet halmozott fel másokat cikiző, sértegető megjegyzésekből és egyéb vitatott ügyekből, amiért egyfelől imádják, másfelől gyűlölik a nézők szerte a világon. Íme az öt legismertebb botránya.


01

Falkland

Éppen a Nagy Ütést megelőző hónapokban került sor a műsor talán legnagyobb balhéjára egy argentínai forgatás során. Clarkson egy H982 FKL rendszámú Porsche 928-assal vágott neki a különkiadás filmezésének, mely argentin megközelítésből egy félreérthetetlen, a falklandi háborúra tett utalás volt. A műsor készítői váltig állították, hogy véletlen volt a rendszámválasztás – és valóban, az autó mindig is ezt a rendszámot viselte –, valamint a műsorvezető is beszámolt a konkrét modelltípushoz fűződő viszonyáról: egy 928-assal repesztett végig fél Anglián, hogy ott lehessen édesapja halálos ágyánál. A stábot felbőszült háborús veteránok fogadták Argentínában, a műsorvezetőket végül úgy kellett kimenekíteni az országból, a hazafelé tartó forgatócsoportot pedig kis híján meglincselték.


02

Elmotyogott rasszizmus

Clarkson tőle szokatlan módon, videoüzenetben kért személyesen is bocsánatot a nagyérdeműtől, miután egy kiszivárgott, a műsorban fel nem használt felvételen a nigger szót használta. Az üzenetben egyébként elmagyarázta, hogy nyomatékosan kérte a műsorkészítőket, hogy töröljék az ominózus filmrészletet – a jelek szerint sikertelenül. A felvételből egyébként élő ember nem mondja meg, hogy kimondja a szót, ugyanis csak magában motyogja egy régi angol gyerekmondóka szövegét, amelyben szerepel a szóban forgó kifejezés.


03

Geometria és rasszizmus

A Top Gear burmai különkiadásában – amelyben a kapott feladat értelmében útjuk végén hidat kellett volna építeniük a Kwai folyón – Jeremy Clarkson és Richard Hammond elmélyülten nézegették félkész alkotásukat, hogy vajon elbírja-e a tákolmány gépjárműveiket. A képen egy ázsiai munkás sétált a híd tetején, amikor is megállapították, hogy van egy „lejtő” a hídon, azaz az egyik oldalra kissé dőlt. A lejtő szó angol megfelelője egyben egy kissé archaikus, ám mindenféleképpen degradáló kifejezés az ázsiai emberekre. Az eset érdekessége, hogy sokan addig nem is sejtették ennek a szónak az argónyelvi jelentését, ám a botrány kirobbanása után mindenki tisztában lett vele.04

A kamionsofőrök mozgalmas élete

Egy néhány évvel ezelőtti adásban a három műsorvezető tesztpályán gyakorolta a kamionvezetést, különböző nehezítésekkel súlyosbítva azt. Clarkson kénytelen volt belátni, hogy egy nyerges vontató kezelése közel sem olyan egyszerű dolog, mint amilyennek kívülről látszik, eszméletlenül sok mindenre kell figyelni. Azonban sikerült ezt úgy tálalnia, hogy a sofőr feladatai közé sorolta a prostituáltak meggyilkolását is. Ezzel a kijelentéssel egy 2006-os gyilkosságsorozatra utalt, amikor egy kamionsofőr öt prostituáltat fojtott meg Ipswitch környékén.


05

Náci karlengetés a brit–német közreműködés örömére

Kétségtelenül ötlettelen módon állt neki a BMW, hogy a Minit minél „britebb” módon tudja beköltöztetni a köztudatba. A Top Gear három műsorvezetője is éppen azon rötyögött, hogy az aktuális Mini kombi speciális kiadásában található teafilterek és kanalak mennyire nevetségesen sztereotip módon próbálják imitálni a szigetvilág életvitelét, mire Clarkson arról kezdett beszélni, hogy milyen lenne a kvintesszenciális német autó ugyanezen az alapon.  Első megoldásban karos irányjelzőt használhatnának a gépkocsik – itt náci karlengetésre emlékeztető mozdulatokat imitált jobb és bal karjával oldalirányba –, másodsorban olyan navigációs rendszerrel rendelkezhetnének, mely csak Lengyelország fele visz.+1 Budapest, a visszataszító város

Bár nem a Top Gearben, hanem a Sunday Timesban megjelent írásában mi, magyarok is megkaptuk a magunkét Clarksontól egy látogatás alkalmával. Ebben leírja, hogy egy magángéppel rendelkező ismerőse meghívta ebédre, amelyet kalandvágyból Budapesten készültek elkölteni. A rövid látogatás alatt azonban úgy találta, hogy Budapest szürke, piszkos, barátságtalan, lepukkant és ötlettelen hely, ahol egy másodpercig sem érezte jól magát, és le is lépett olyan gyorsan, ahogyan csak tudott. Azóta már újra járt itt a Top Gear élő műsorával, de azt nem tudni, hogy változott-e a véleménye a városról.