Jennifer Lawrence behúzott egy nagyot a szexista Hollywoodnak

Fotó: Getty Images / Jamie McCarthy

-

A színésznő nehezen tudja feldolgozni, hogy megtudta, kevesebbet fizetnek neki, mint férfi színésztársainak.


Az Éhezők viadalának sztárja Lena Dunham honlapjára írt cikkében elmeséli, hogy csak akkor értesült a fizetési megkülönböztetésről, amikor kirobbant a Sony-botrány, és a hekkerek nyilvánosságra hozták a filmes cég levelezését. A színésznő azt írja, nem a Sonyra dühös, hanem magára, mert nem tárgyalt elég keményen a pénzügyekről, hamar feladta.

Ugyanis megpróbált szerethető módon viselkedni, nem akarta, hogy nehéz embernek gondolják – magyarázza. Azt gondolta, ez a helyes magatartás, mindaddig, amíg a Sony-botrány nyomán meg nem látta a fizetési listákat, és tudatosodott benne, hogy ezek szerint férfi kollégáinak nem voltak skrupulusai, nem érdekelte őket, hogy „szerethetők” maradnak-e, amikor a pénzről alkudtak.

A BBC beszámolója szerint Lawrence arról is ír, hogyan bánnak vele nőként Hollywoodban: egész álló nap azt kell hallgatnia, mi a férfiak véleménye valamiről, de ha ő is elmondja az övét, azt valami támadásnak fogják fel. Ezért ügyel arra, hogy kritikáját úgy adja elő, hogy mégis szerethető maradjon.

A hollywoodi férfiuralomról a múlt héten az egyik legsikeresebb és elismertebb színésznő, Meryl Streep is beszélt, mint kiderült, még ő is kevesebb pénzt kap egy-egy szerepért, mint férfi kollégái.

Az egyik elhíresült Sony-emailben Angelina Jolie-t valaki „elkényeztetett kölyöknek” nevezi. Írása végén Lawrence erre reflektál: „Bizonyos okokból nem tudom elképzelni, hogy egy férfiről ilyet mondjanak.”