Jemenben is visszaszorítják a terroristákat

Fotó: AFP / SALEH AL-OBEIDI

-

Jemen déli részén a kormányhadsereg a helyi fegyveresek támogatásával szerdán visszafoglalta Áden egyes, eddig az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet jemeni szárnya által ellenőrzött területeit - közölték biztonsági tisztviselők.


A kormányerők három napja tartó harcaik eredményeképpen Manszúra körzetben ellenőrzésük alá vonták a központi börtönt, valamint a környező hivatali és lakóépületeket. Sok szélsőséges fegyverest fogságba ejtettek, míg mások elmenekültek.

Az Ádentől keletre fekvő Abjan kormányzóság székhelyének, Zindzsibárnak a lakói arról számoltak be, hogy az al-Kaida fegyveresei kedd este számos középületet kiürítettek. A visszavonulás a koalíciós arab erőknek az Abjan kormányzóságban, valamint az al-Kaida erői fellegvárának számító Mukalla városban, Hadramaut kormányzóság fővárosában végrehajtott légicsapásait követően történt.

Az arab-félszigeti országban polgárháború tombol az Irán támogatását élvező síita húszi lázadók és a Szaúd-Arábia vezette katonai szövetség támogatásával bíró nemzetközileg elismert kormány között. Szaúd-Arábia tavaly március óta bombázza a lázadók területét, és egyes déli területekről sikerült is kiszorítania őket. A jemeni kormány székhelye jelenleg a déli kikötővárosban, Ádenben van. A jemeni polgárháborúban létrejött hatalmi vákuum lehetővé tette az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet számára, hogy még jobban megvesse lábát az arab országban.

Az ENSZ adatai szerint eddig több mint hatezer ember halt meg a jemeni konfliktusban, nagyrészt civilek.