Jelöltállítás: elhúztak a parlamenti pártok

Fotó: Europress/AFP/Kisbenedek Attila / Europress/AFP/Kisbenedek Attila

-

Nem egyszerűen a leadott ajánlóívek számával és gyorsaságával verik a parlamenti pártok az újakat és a kisebbeket. Jelöltjeiket gyorsabban jóváhagyják a választási bizottságok, és elutasításban is ritkábban van részük.


268 egyéni képviselőjelölt már biztosan indulhat április 6-án. Döntő többségben vannak köztük a parlamenti pártok, közülük is a két nagy pártszövetség jelöltjei. Az összes elutasító döntés közül csak kettőt gyűjtöttek be parlamenti pártok, közülük az egyik jelölt azóta már zöld utat kapott. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint pénteken reggel 9-ig 824 egyéni jelölt ajánlóívet kapták meg a választási irodák, és ebből 519 indulását hagyták jóvá.

A NYILVÁNTARTÁSBA VETT JELÖLTEK ARÁNYA A 106 KÖRZETBEN

228jeloltek 268 döntés jogerős, illetve a jogerőre emelkedéstől eltelt még egy nap, tájékoztatta a VS.hu-t az NVI. A nemzeti választási bizottságok pozitív döntése után ugyanis elvben még három napig lehet fellebezni a döntés ellen. Ha ez nem történik meg, és a jelölt jogerősen is zöld utat kapott, az NVI másnap értesíti a döntésről a Magyar Államkincstárt. Ennek azért van jelentősége, mert csak ez után köthető meg a megállapodás a jelöltenként egymillió forintos kampánytámogatásról. Az összesen 519 jóváhagyott jelölt közül 106 a Fidesz, 103 az összefogás, 93 a Jobbik és 36 az LMP jelöltje, vagyis a parlamenti pártoké az összes 65 százaléka, és ennek is több mint 60 százaléka a két nagy pártszövetségé. Bár előzetesen a pártok tartottak attól, hogy az ajánlásoknak akár egyharmada is elvérzik az ellenőrzésnél, ez feltehetően nem történt meg. Vagy nagy ráhagyással - vagyis a szükséges ötszáz aláírásnál sokkal többet - gyűjtöttek, vagy nem igazolódtak be az aggodalmak, ugyanis eddig kevesebb mint harminc jelöltet utasítottak vissza a választási bizottságok. Az elutasító döntések közül csak kettő parlamenti párté: a Jobbik és az LMP egy-egy jelöltjének ajánlóíveit nem fogadták el, de a Jobbik-jelölt, Gyenes Géza, a volt orvosi kamarai főtitkár azóta elegendő érvényes aláírást adott le, így ő is a biztos indulók között szerepel. A visszautasításokat tekintve a rekorder a pártok közül a SEM (hat negatív döntéssel); a körzetek közül pedig a budapesti XXII. kerület néggyel.
Visszautasított egyéni jelöltek 
Elutasítás Párt Körzet
6 SEM Bp 2 Bp 18 Békés 1 Borsod 4 Hajdú 3 Zala 1
3 JESZ Hajdú 6 Zala 2 Pest 8
3 Szociáldemokraták Bp 18 Békés 1 Pest 8
 
Körzet Elutasítások száma
Bp 18, XXII. Kerület 4
Békés 1, Békéscsaba 3
Szabolcs 6, Nyírbátor 2
Zala 1, Zalaegerszeg 2
Pest 8, Szigetszentmiklós 2