Jelentsék fel a bántalmazókat!

Forrás: Facebook

-

Elítélte a nők elleni erőszakot, és a bántalmazók feljelentésére biztatott a nők elleni erőszakkal szembeni küzdelem világnapján pénteken Madridban a spanyol miniszterelnök. A parlamenti képviselők délben egyperces néma főhajtással emlékeztek az erőszak áldozataira.


„Van kiút a problémátokból, számíthattok a támogatásra. (...). A spanyol társadalom egésze mellettetek áll” – fogalmazott Mariano Rajoy azon az állami ünnepségen, amelyen kitüntetéssel ismerték el az erőszakmentes társadalomért dolgozó szervezetek és szakemberek munkáját.

Mint mondta, a nemi alapú erőszak elleni küzdelemben Spanyolország az élen jár, de további erőfeszítésekre van szükség: támogatni kell a bántalmazott nőket, hogy ki tudjanak szabadulni ebből a helyzetből, és végig kell kísérni őket az egész folyamaton, hogy békében élhessenek, távol a bántalmazótól.

Egy parlamenti albizottság a következő fél évben felméri a rendszer hiányosságait, hogy végül a parlamenti pártok konszenzuson alapuló paktumot fogadjanak el a kérdésben – tette hozzá. A kormányfő szerint az erőszak elutasításának áthághatatlan értéket kell képeznie a társadalomban.

A hivatalos adatok szerint Spanyolországban idén 40 nőt ölt meg aktuális vagy volt párja. A legutóbbi gyilkosságot csütörtökön követték el: egy 26 éves terhes nőt lőtt le élettársa.

A világnap alkalmából Spanyolországban több mint 50 városban szerveztek utcai megmozdulásokat, hogy tiltakozzanak a nők elleni erőszakkal szemben, emlékezzenek az áldozatokra, és erőteljesebb kormányzati fellépést követeljenek.

A nemi alapú erőszak elleni harc az utóbbi években az egyik legfontosabb társadalmi üggyé vált Spanyolországban; rendszeresek a figyelemfelkeltő akciók, felvonulások, amelyek mind azt az üzenetet közvetítik a bántalmazók felé, hogy tetteiket, magatartásukat a többség elítéli, és nem hagyja szó nélkül.