Jelentősen drágulhatnak idén az üzemanyagok

Fotó: VS.hu / Adrián Zoltán

-

Az olaj ára úgy tűnik továbbra is lefelé tart, hamarosan akár 30 dollár alá is benézhet a hordónkénti ár. Itthon azonban pénteken ismét nőtt a benzin ára, sőt, idén akár 20 százalékos áremelkedés is jöhet.


Szerdán 11 éves mélypontra került a nyersolaj ára a nemzetközi piacokon, és elképzelhető, hogy egy olyan lefelé mutató spirálba került az ár, amelyből egyhamar nem fog kikászálódni. Hiába azonban a történelmi mélység, itthon pénteken mégis 3 forinttal emelte a Mol a benzin literenkénti árát (a gázolaj ára változatlan maradt).

„Bár a kőolaj ára fontos tényező az üzemanyagok árszintjének alakulásában, de más dolgoktól is függ. Ilyen például az, hogy mekkorák a készletek és mekkora kereslet van, vagy hogy a Földközi-tengeri kikötőkben milyenek az árak, és nem mellékes a dollár árfolyama sem” - magyarázta a VS.hu-nak Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezető igazgatója.

Az olajat dollárban jegyzik, és az elmúlt időszakban jelentősen erősödött az amerikai deviza, októberben például volt olyan pillanat, amikor 270 forint alá is benézett, míg manapság inkább 290 forint körül alakul az árfolyam. Ez tehát a forintban jegyzett benzin esetében korlátozhatja az árcsökkenés hatását.

A jövő sem rózsás ebből a szempontból: piaci információk szerint az MNB sem bánná a valamivel gyengébb forintot, mivel ezzel is erősítheti a magyar exportteljesítményt. Éz év végére pedig várhatóan az olaj ára is emelkedni fog, így Hegedűs összességében akár 15-20 százalékos üzemanyagár-emelkedést is el tud képzelni 2016-ra.


Magyarországnak jó az alacsony olajár

Az exportra gyártóknak azonban nem csak a gyenge forint, hanem az olcsóbb olaj is jó, mivel a magyar gazdaság importált olajat használ fel. Így látja Forián-Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatója. Magyarázatként elmondta, hogy az importárak csökkenésével javul az ország külkereskedelmi mérlege, de az áreséssel a magánszektor is jól jár: ha csökkennek a költségek, jobb eredményt tudnak elérni. A háztartásoknak pedig az alacsonyabb infláció jelent jó hírt.

A globális hatás azonban kiegyenlített Hegedűs szerint. Miközben az importáló országok számára növekedési előnyökkel jár az alacsony ár, addig az olajexportálók számára ez “tragédia”. Bár az arab országoknak a mostani 30 dollár közeli áraknál is megéri kitermelni az olajat - az oroszoknak már kevésbé -, a pénzügyi helyzetük azonban romlik. Emiatt a kettős hatás miatt mondja azt Hegedűs, hogy az olaj árának esése igazából jóval kisebb hatással van a globális gazdaságra, mint azt sokan gondolják.

Ugyanakkor Forián-Szabó arra is felhívta a figyelmet, hogy a jelenlegi olajárszintek sok esetben elmaradnak az átlagos kitermelési költségektől, vagyis magasabb árak indokoltak. Egyetértett ezzel Hegedűs is, aki szerint bár az árak várhatóan emelkedni fognak a második félévben, azok árszintje összességében így sem fogja elérni az előző évi szintet.


A nyersolaj ára rég nem látott mélységekben


Rövid távon nem várható áremelkedés

Múlt hétfőn még máshogy indult az év, hiszen a Szaúd-Arábia és Irán közötti konfliktus következtében kicsit még emelkedni is tudott az olaj ára. A várakozások szerint ugyanis a feszültség miatt csökkent volna a kitermelt mennyiség, ami az ár emelkedését hozhatta volna magával.

A felek azonban máshogy cselekedtek és úgy gondolják, hogy a termelés növelésével okozhatnak a másiknak gazdasági károkat. Fontos tényező, hogy mindkét ország tagja az olajipari kartellnek, az OPEC-nek, így egyre távolabb kerültünk attól, hogy a szervezet egy összehangolt döntéssel csökkentse a kitermelést, ami ugyebár az árak emelkedését hozhatná magával.

A szaúdiak inkább abban érdekeltek, hogy megtartsák a piaci részesedésüket a világban, ezért tovább növelik a kitermelésüket - még akkor is ha ezzel veszítenek. Ezek után nem meglepő, hogy Szaúd-Arábia számos lépéssel próbálja védeni magát, például nemcsak az országban kapható benzin árát emeli, hanem az áfát is.A kínai válság sem segít

Az utóbbi időben számos negatív jel érkezett a világ második legnagyobb gazdaságából, hogy nem egészen mennek rendben a dolgok. A kínai kormány ugyanis eltökélte, hogy korábban a nehéziparra és exportra alapozott gazdasági modellről áttér a szolgáltatások és a belső kereslet által vezérelt pályára. A váltás azonban nem zökkenőmentes. Pedig Kína a világ legnagyobb nyersanyag-importőre, így az ottani gazdasági gyengélkedés tovább csökkenti a globális keresletet.

A lefelé mutató spirál erősségét az is jelzi, hogy az Egyesült Államokban hiába jelentették szerdán a nyersolajkészletek csökkenését - az elemzők növekedésre számítottak -, ez sem volt elég az árak emelkedésére. Mindezek miatt Rob Haworth, a U.S. Bank befektetési szakértője úgy látja, hogy az olajár továbbra is nyomás alatt marad és ez nem is fog változni addig, amíg vagy visszaesik a kitermelés, vagy a globális gazdaság olyan szinten kezd el növekedni, hogy az felszívja ezt a mennyiségű olajat is. Ez utóbbi reményeket azonban csökkenti, hogy a Világbank visszafogta idei kilátásait, mondván a világgazdaság nem 3,3, hanem 2,9 százalékkal fog növekedni.