Jelentősen csökkentette veszteségét az MKB

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Az MKB Bank tavaly már lényegesen hatékonyabban dolgozott, mint a korábbi években, így csökkent az értékvesztés, kisebbek lettek a banküzemi költségek, ahogy a veszteség is jelentősen csökkent – mondta szerdai sajtótájékoztatóján Balog Ádám, a pénzintézet elnök-vezérigazgatója.


A bank korábban indított reorganizációs programjának egyik legfontosabb eredménye az volt, hogy sikerült leválasztani a projektfinanszírozáshoz köthető, nem teljesítő hitelportfóliót – mondta Balog. Ennek az átalakulásnak is köszönhetően tavaly a bankcsoport nettó kamatjövedelme 42,3 milliárd, a nettó jutalék- és díjbevétele 26,7 milliárd forint volt, a banküzemi költség pedig 52,9 milliárd forintot tett ki a nemzetközi számviteli sztenderdek (IFRS) szerint.

Mindez azt jelenti, hogy az MKB-bankcsoport tavaly 76,4 milliárd forintos veszteséget regisztrálhatott, ami közel fele a 2014-es eredménynek. Ám ha az egyedi tételektől – idetartoznak például a reorganizációból fakadó, egyedi eredmény- és költséghatások, illetve a portfólió leválasztása miatti költségek – megtisztított eredményeket nézzük, úgy már csak 1,2 milliárdos veszteséget láthatunk, ami Balog szerint „egy banknál nagyjából nullás eredménynek számít”.

A vezető beszámolt a pénzintézet költségcsökkentő programjáról is, mint mondta, ennek köszönhetően már tavaly 2,9 százalékkal sikerült csökkenteniük a kiadásaikat. A teljes program során 20 százalékos csökkenést terveztek, ez várhatóan idén teljesül is. Ennek segítségével pedig úgymond egy pozitív bázisról indul az idén az MKB, amihez hozzájárul az is, hogy idén tovább csökkent a bankadó.


Pénzügy - Megkezdődött az új pénzérmék verése

Júliustól lehet új tulajdonos

A tervek szerint az év közepétől már új tulajdonosok veszik át az irányítást a bankban. Az MNB korábbi közlése szerint a bankot a legmagasabb vételárat, 37 milliárd forintot kínáló, a Blue Robin Investments S.C.A., a METIS Magántőkealap és a Pannónia Nyugdíjpénztár, a CIG partnerség tagja által alkotott konzorcium veheti meg. Ezzel kapcsolatban Balog annyit mondott el, hogy az ügylet egyelőre a „szerződés szakaszban” jár, júliusig számos ponton kell még egyeztetni, utána alakulhat ki csak a végleges struktúra.

Fontos eredmény volt, hogy a vállalati üzletág négy év után újra növekedési pályára tudott állni tavaly, főképp a középvállalatoknál sikerült jó eredményeket elérnie az MKB-nak.

Ezenkívül 20 százalékkal növekedett a privátbanki üzletág is, amely így év végére elérte a 323,8 milliárd forintnyi kezelt vagyont. Ezzel kapcsolatban elhangzott, hogy a pénzintézet a jövőben nagyobb hangsúlyt helyezne a befektetési szolgáltatásokra, így egyfajta tanácsadói modell bevezetésén is gondolkodnak. Ez utóbbi során az ügyfelek jobb kiszolgálására koncentrálnának, például szakmai javaslatok által.

„Összességében egy nyugvóponthoz értünk, idén már nem azzal kell foglalkozni, hogyan lehetne további költségeket csökkenteni, hanem csak azzal, hogyan lehet hatékonyabban működni” – emelte ki Balog, aki szerint a fő hangsúly azon lesz, hogy jó minőségű, nyereséges bankot csináljanak.

Ennek megfelelően a vállalati üzletágban 8, a lakosságinál 5 százalékos bővüléssel számolnak, amiben nagy szerepe lehet az MKB-Euroleasingnek, amely amellett, hogy megőrizte a helyét a személygépjármű-finanszírozási piacon, más területek felé is nyitott, így már mezőgazdasági gépeket, nagy haszongépjárműveket és általános gépeket is lehet általa finanszírozni.

Fontos lépés lesz még Balog szerint az IT-rendszerük lecserélése is, erre 3,5 milliárd forintot szánnak. Szerinte ugyanis a mai banki világban nem lehet előrelépni az IT-rendszer modernizációja nélkül, ebben pedig vezető szerepre törekszik az MKB. Ezáltal egyébként nemcsak a IT-rendszert alakítják át, hanem az egész belső működési modellt is. Cél az is, hogy megjelenjenek a digitális banki versenyben. Ezzel kapcsolatban Balog elmondta, hogy ez meghatározó lesz a következő években, ráadásul „sokkal gyorsabban lesz fontos szerepe, mint azt bárki várhatná, ezért érzékelhető sebességváltásra készül az MKB”.