Jelentkezett Marton újabb áldozata

Fotó: MTI / Czimbal Gyula

-

A nő azt mondta, történetét a bíróságon is megvédené.


Minden fájdalma és szégyene ellenére megtörte hosszú hallgatását egy nő, akinek életét nagyon fiatalon változtatta meg örökre egy Marton Lászlóval való találkozás – írja a hvg.hu. A lap szerint a nő nem tudta tovább nézni, ahogy a rendező tagad és visszatámad. Azt mondta, hogy történetét éppúgy megvédené a bíróság előtt, mint Sárosdi Lillát egy lehetséges perben.

“Egyetemista koromban, a kilencvenes évek elején, adódott egy lehetőségem, hogy gyakornokként dolgozzam egy készülő vígszínházi produkcióban” - mondta a lapnak a nő, akinek az igazgatóhoz is el kellett mennie bemutatkozni. Ugyan elkésett, de az igazgató kedves volt, fagyira is meghívta, a színházi tapasztalatairól és családjáról kérdezte.

Visszamentek a színház épületébe. Emlékeit így idézte fel: “Valami rövid beszélgetés még lehetett, némi bók, elpirulás. Én már mennék, ez volt a fejemben. Hogy lehet itt szépen elköszönni, ez már valahogy nem a színházról szól, ez már másról. Láttam a vörös hajú lányt, magamat, a falnak nyomva, beszorítva. A menekülési út elzárva. A lelkem elhagyta a testemet. Aztán már csak arra emlékszem, hogy látom, amint ellököm a férfit, aki egészen közel, kellemetlenül közel van hozzám, testemnek feszül a teste, feltépem az ajtót, és kirohanok.”

“Félelmet érzek, bénultságot, legszívesebben a kocsik közé rohannék. De miért is? Hiszen semmi nem történt. Senki nem dugott be semmit sehova. Sem nyelvet, sem hímtagot. De valami mégis történt. Velem. Az én viszonyom változott meg a világhoz, a bizalmam tűnt el azon a júniusi délutánon, a férfiakban, magamban. Ebbe a kis résbe, a védtelenségem résébe betüremkedett a félelem, az önutálat, a férfiak gyűlölete, és önmagam hibáztatása” – vallott Marton áldozata.


Elmarad a bemutató

A Vígszínház közleményben jelentette be, hogy elmarad Marton decemberi rendezése. A főrendezői posztról és az egyetemi tanárságról is lemondott Marton Ibsen A vadkacsa című darabját állította volna színre a Pesti Színházban.

A közlemény szerint a társulatot mélységesen megdöbbentették” a volt igazgatóval kapcsolatos vádak. “Szeretnénk kifejezni együttérzésünket és támogatásunkat mindazok felé, akik akaratuk ellenére megalázó, emberi méltóságukat, vagy személyi szabadságukat sértő, érzelmi törést okozó helyzetbe kerültek” – írja a Vígszínház.

Az intézmény csatlakozik a Független Előadó-Művészeti Szövetség kezdeményezéséhez és “aktívan részt vállal a hatalommal való visszaélések és a szexuális zaklatások megelőzését célzó közös munkában”. Kezdeményezi egy “színházi szektor szintű anonim bejelentő vonal, vagy online-felület létrehozását”, amelyen minden magát érintettnek érző színházi dolgozó, vagy akár színházba járó név nélkül jelentheti be a hasonló eseteket, amelyeket minden esetben kivizsgálunk.


Tagadta, lemondott

Elsőként Sárosdi Lilla mondta el, hogy 20 éve ezelőtt egy neves rendező szexuálisan zaklatta. Néhány nap múlva megnevezte a férfit, a Vígszínház egykori igazgatóját, főrendezőjét.

Marton tagadta a vádakat, “megfelelő lépésekről” írt közleményében. Azóta további áldozatok is jelentkeztek, történetüket a 444 írta meg.