Jégverés után jön a kánikula, és kitart a hétvégén is

Fotó: MTI/MTVA / Komka Péter / MTI/MTVA / Komka Péter

-

Egyre melegebb lesz az elkövetkező napokban. Vasárnapra akár 36 fok is lehet, és csak a jövő hét elején jönnek újra záporok, melyek felfrissítik a levegőt.


Szerdán délelőttig a középső országrészben még lesznek erősen felhős területek, ezt leszámítva azonban túlnyomóan napos idő várható, jellemzően kevés gomolyfelhővel, csak néhol lehet már zápor, zivatar. Az északi, északkeleti szél megélénkül, helyenként meg is erősödik, zivatarok környezetében viharos széllökések is lesznek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 32 fok között alakul. Késő estére 20 és 25 fok közé csökken a hőmérséklet.

Egy-egy zivatar kialakulására a Dunántúl keleti, illetve a Duna–Tisza köze nyugati részén, valamint a keleti határ közelében adódnak feltételek. A zivatart rövid idejű intenzív csapadék és 60 km/h feletti szél kísérhet.

Csütörtökön napos idő várható gomolyfelhőkkel, legfeljebb egy-egy zápor, zivatar lehet. A változó irányú szél mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 33 fok között alakul.

Pénteken még tovább melegszik az idő. A nappali gomolyfelhő-képződés mellett napos idő lesz, legfeljebb egy-egy zápor, zivatar alakulhat ki. A déli, délnyugati szél megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 34 fok között alakul.

Szombaton már kifejezetten napos idő várható, főként délután növekszik meg helyenként erősebben a gomolyfelhőzet, estefelé északnyugaton egy-egy zápor, zivatar is lehet. A délnyugati szél megélénkül, helyenként meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 17 és 22, a legmagasabb nappali hőmérséklet 31 és 35 fok között alakul. Vasárnap már 32 és 36 fok között alakul a legmagasabb nappali hőmérséklet, és csak hétfőn alakulnak újra zivatarok, és esik vissza a hőmérséklet.

Az időjárás-jelentésben partnerünk a Köpönyeg.hu.