Jégkorszaki oroszlánok kerültek elő Szibériában

Forrás: Academy of Sciences of the Repub

-


Több, mint 10 ezer éves, jégbe fagyott oroszlánkölykökre bukkantak Szibériában - írja a Russian Times. A jégkorszakot érintő kutatások szempontjából fontos lehet ez a felfedezés, mert az azóta kihalt barlangi oroszlánokat eddig csak barlangrajzok és csontok alapján tudták vizsgálni.

Az orosz kutatók idén nyáron mamut agyarakat kerestek, amikor egyikük meglátta a jégbe fagyott maradványokat. Legnagyobb meglepetésükre a jég szinte mindent megőrzött az oroszlánokból: a bundájukat, a szemüket, sőt még a bajszukat is. Az oroszlánkölykök tényleg nagyon kicsik lehettek, mert még a fogaik sem kezdtek el nőni, ezért a tudósok arra következtetnek, hogy két-három hétig élhettek. Ujannak és Dinának nevezték el őket, és Szibériában mutatták be őket a sajtónak múlt héten. Egyelőre ott fogják őket vizsgálni, mert azt remélik, hogy a DNS-ük segítségével sokkal pontosabb képet kaphatnak róluk.

Az eddigi kutatások alapján a barlangi oroszlánok a Brit-szigetektől kezdve egészen Kanadáig őshonosak voltak, és harmadával nőttek nagyobbra a mai afrikai oroszlánnál. Külsejük is különbözött tőlük, mert a jégkorszaki oroszlánoknak nem nőtt sörényük.