Jéghokival küzdenek a tömeges öngyilkosságok ellen

Fotó: Minden Pictures / Jim Brandenburg

-

Kanada északi, inuitok lakta területein a fiatalok között akár az országos átlag harmincszorosát is eléri az öngyilkosságok száma. A kormány a legnépszerűbb kanadai sporttal próbál gátat vetni a szörnyű tendenciának.


A kanadai Quebec tartomány északi részén lévő Nunavik régióban élő őslakosok, az inuitok körében ijesztő tendencia jelent meg az elmúlt évtizedekben: egyre több, az életét kilátástalannak látó fiatal lett öngyilkos. A kormány programot dolgozott ki a helyzet megoldására, ennek részeként hokiedzéseket tartanak a falvakban, és már látszik a 2006 óta futó program eredménye – írja riportjában az abcug.hu.


Település Kanada sarkköri területén, Nunavuk régióban. Nem egyszerű innen kijutni.


Az inuitok között a legnagyobb problémát a körülöttük lévő világ átalakulása és az ezzel járó radikális életmódváltozás jelenti, valamint az, hogy még mindig rendkívül elszigetelten élnek. Sokan vannak, akik ötven évvel ezelőtt jégkunyhóban születtek, és miközben ők még mindig a vadászatból szerzett állatbőrökkel kereskednek, addig a gyerekek már a Facebookon lógnak – mást viszont nem nagyon tudnak magukkal kezdeni. A fiatalok kilátástalannak érzik az életüket, úgy gondolják, hogy hiába vannak fönt ők is az átlag kanadai fiatalokhoz hasonlóan a közösség oldalakon, mégsem rendelkeznek azokkal a lehetőségekkel, mint a déli kortársaik. A körükben elkövetett öngyilkosságok száma ezért akár a harmincszor több, mint a déli fiatalok között.

A kanadai kormány előbb tanulmányokat végzett, majd elindította hokiprogramját. Az ország messze legnépszerűbb sportjával próbálnak célt kínálni a gyerekeknek. A programban részt vett egy magyar edző is, Sájevics András, az Újpest és az FTC korábbi kapusa.

„A gyerekek 99%-a láncdohányos volt a program kezdetén, sokan már 8-10 éves korában rászoktak a cigire, de az alkohol és a drogok is problémát okoztak – mondta Sájevics az Abcúgnak. – Problémát jelentett az elszigeteltség is. A drága repülőjegyek miatt nem egyszerű északról délre utazgatni. Amikor először vittem egy gyerekcsapatot egy déli nagyvárosba, a plázában lévő mozgólépcsőtől is teljes ámulatba estek.”

Az edzőnek nem volt könnyű dolga, a gyerekeket motiválni kellett, meg kellett szokniuk, hogy rendszer kerül az életükbe. De már látszanak az eredmények.


Válaszd a hokit!


„Kevesebb lett például a dohányos, látszott, hogy a résztvevők fejlődnek, és érdekli őket a játék. Egy idő után már azt akarták ők is a pályán megismételni, amit a tévében láttak a profi hokisoktól. Vizuálisak, ha látnak valamit, meg akarják csinálni a jégpályán” – mondta a magyar edző. A program első növendékei közül többen vezéregyéniségek, példaképek lettek a fiatalok között. A cél az lenne, hogy a később már ezek az egykori tanulók legyenek az edzők, és külső segítség nélkül is életképes legyen a program.