Jeges folyóban odavesző menekültektől tart Juncker

Fotó: ANADOLU AGENCY / Ales Beno

-

Az Európai Bizottság elnöke rendezett viszonyok megteremtésére szólította fel a balkáni útvonal országait.


Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a Bild am Sonntag című német lapnak adott interjúban azt mondta, a nyugat-balkáni útvonal mentén fekvő országoknak rendezett eljárást és rendezett viszonyokat kell biztosítaniuk. Az Európai Bizottság elvárja, hogy mindenki tartsa magát az érvényes játékszabályokhoz, ha nem akarjuk a schengeni rendszert megkérdőjelezni – tette hozzá.


Minden nap számít, máskülönben hamarosan azt látjuk majd, hogy családok a hideg folyókban gázolva, nyomorúságos körülmények között vesznek oda a Balkánon.

Juncker a schengeni külső határok szigorúbb ellenőrzése mellett is állást foglalt. „Most arról van szó, hogy lassítsuk a migrációs áradatot, és külső határainkat jobban ellenőrizzük.” Egyértelművé kell tenni azt is, hogy azoknak, akik az EU határaihoz érkeznek, de nem nemzetközi védelmet keresve jönnek, „nincs joguk szabadon belépni az EU területére”.

Értesülések szerint Juncker azt szeretné elérni, hogy a vasárnapi migrációs csúcstalálkozó résztvevői rövid távú intézkedéseket dolgozzanak ki a nyugat-balkáni migrációs válság enyhítésére, amelyeket azonnal meg is lehet valósítani.


Az Európai Bizottság által kezdeményezett rendkívüli csúcstalálkozóra Ausztria, Bulgária, Horvátország, Macedónia, Magyarország, Németország, Görögország, Románia, Szerbia és Szlovénia állam-, illetve kormányfője – köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnök – kapott meghívást.

Pankráció vagy konstruktív vita lesz? Előzetesünket itt olvashatja.