Jeb Bush vezetéknév nélkül száll ringbe az elnöki posztért

Fotó: AFP / NICHOLAS KAMM

-

Jeb Bush volt floridai kormányzó közzétette a közösségi médiában vasárnap kampánylogóját, amelyből kihagyta a családnevét, holott az apja és a bátyja is az Egyesült Államok elnöke volt.


ohn Ellis "Jeb" Bush hivatalosan hétfőn, a Miami Dade Főiskolán jelenti majd be, hogy beszáll az Egyesült Államok elnökválasztási küzdelmébe. Megfigyelők rámutattak arra, hogy a politikus már akkor sem hivatkozott az exelnök apjára, amikor 1994-ben és 1998-ban Florida állam kormányzóságának elnyerésére törekedett. Az első kampánya sikertelen volt, a második segítségével azonban már sikerült megválasztatnia magát, és két ciklus erejéig töltötte be a posztot.Az exkormányzó elismerte, hogy a választási siker érdekében meg kell majd magát különböztetnie a bátyjától, George W. Bushtól. A politikus ugyanakkor "legnagyszerűbb élő embernek" nevezte a 91. életévét pénteken betöltő apját, George H.W. Busht, akinek befolyását erősen fogja érezni, amikor megteszi a hivatalos bejelentést.


JebJeb Bush májusban önellentmondásba keveredett az iraki háború ügyében. Előbb úgy fogalmazott, hogy az akkori elnök fivéréhez hasonlóan ő is jóváhagyta volna az iraki háború megindítását, és „ugyanígy tett volna szinte mindenki más is, aki láthatta a hírszerzési információkat". Néhány nappal később már azt hangoztatta, hogy „tudva, amit most már tudunk, nem avatkoztam volna be Irakban."

Bushnak, ha elnyeri pártjának hivatalos elnökjelöltségét, valószínűleg Hillary Clinton volt New York-i szenátorral és külügyminiszterrel, Bill Clinton volt elnök feleségével kellene megküzdenie a legmagasabb amerikai politikai posztért.