Jean Todtnál érzéketlenebb barom nincs ma a világon

Fotó: AFP / RONNY HARTMANN

-

A francia sportvezető nem értette, miért vannak úgy oda 127 halott miatt, mikor autóbalesetben sokkal többen halnak meg évente. Egy francia válogatott focista unokatestvérét megölték az egyik helyszínen, Edinson Cavani pedig nem akar visszatérni Párizsba. Az olasz másodosztályú bajnokik előtt eljátsszák a francia himnuszt.


A Nemzetközi Autósport Szövetség (FIA) francia igazgatója, aki korábban a Ferrari istálló csapatfőnöke volt, az F1-es Brazil Nagydíj előtt adott – finoman szólva – meghökkentő választ, amikor az újságírók a hazájában történt pénteki vérfürdőről kérdezték. „Tudja, hogy hányan halnak meg évente az utakon autóbalesetben? Hát sokkal többen, mint tegnap Párizsban” – mondta Todt, aki még fokozni is tudta. – Holnapra szervezünk is valamit, hogy megemlékezzünk az utakon balesetben elhunytakról. Holnap lesz egy egyperces gyászszünet, és persze nem feledkezünk meg a párizsiakról sem, egy percig rájuk is fogunk gondolni.”


Jean Todt rámutatott az igazi problémára


Todt eztán még előjött a statisztikával, miszerint naponta 3500-an halnak meg autóbalesetben világszerte, ami harmincszorosa a párizsi áldozatok számának. „Valóban őrület, szörnyű, ami Párizsban történt, de hát ilyen a világon bárhol előfordulhat. Mi csak nézők vagyunk ilyenkor. Párizs a világ egyik legnagyobb városa, és nem látom értelmét, hogy ezt az esetet összekapcsoljuk az FIA-val.”

Todt egyébiránt „csak a munkáját végezte”, miután Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral együtt a Közutak Biztonságáért 2030 (Road Safety 2030) program koordinátora. De persze az is lehet, hogy megint csak félrefordították a szavait.


A terrortámadásokhoz kapcsolódó hír, hogy a francia válogatott játékosának, Lassan Diarrának az egyik unokatestvére is az áldozatok között van. Erről a futballista számolt be hivatalos Facebook-oldalán.

„Mint azt már sokan olvashatták, személyesen is érintve vagyok a terrortámadásokban, miután egyik unokatestvéremet, Asta Diakitie-t lelőtték az egyik helyszínen, több száz más francia állampolgárhoz hasonlóan.”

Diarra hatalmas lélekjelenlétről tesz tanúbizonyságot, amikor a továbbiakban arról hír, hogy „a terror idején fontos, hogy mi, akik a hazánkat és annak sokszínűségét képviseljük, felemeljük a szavunkat, és bőrszínre és vallásra való tekintet nélkül együtt nézzünk szembe a szörnyűségekkel. Együtt tudjuk megőrizni a szeretetet, a tiszteletet és a békét. Köszönet mindenkinek, vigyázzatok magatokra és egymásra, az áldozatok pedig nyugodjanak békében.”


Lassan Diarra üzenete

Bonsoir à tous,À la suite des événements dramatiques survenus hier à Paris et à Saint Denis, c'est avec le coeur lourd...

Posted by Lassana Diarra on Saturday, November 14, 2015

Edinson Cavani, a Paris Saint-Germain uruguayi támadója, aki ezekben a napokban a dél-amerikai vb-selejtezők miatt otthon tartózkodik, a L'Equipe információi szerinte nem szeretne visszatérni a francia fővárosba.Olaszországot sem hagyta hidegen a párizsi terror. A válogatott mérkőzések miatt az élvonalban ugyan nem rendeznek a hétvégén fordulót, a másodosztályban (Serie B) viszont igen. A két szombati mérkőzésen (Livorno-Vicenza, Modena-Pro Vercelli) eljátszották a francia himnuszt, a Marseillest, miközben a játékosok előtt kifeszítették a francia trikolórt.


Livorno-Vicenza