Jean-Marie Le Pent a pártjából, lányát a családból tagadják ki

Fotó: AFP / STEPHANE DE SAKUTIN

-

Jean-Marie Le Pen árulásnak tartja, hogy az általa alapított szélsőjobboldali francia Nemzeti Front (FN) hétfőn felfüggesztette tagságát, úgyhogy felszólította lányát, a pártot 2011 óta vezető Marine Le Pent, hogy a lehető leghamarabb mondjon le családnevéről.


A szélsőjobbos francia pártban már egy ideje nyílt volt a konfliktus az idős pártalapító, és a pártot vezető lánya, Marine Le Pen közt. A Nemzeti Front ugyanis igyekezett kulturált képet mutatni, de Jean-Marie Le Pen továbbra is nyíltan hangoztatta a párt értékrendjét. Legutóbb a náci Németországgal kollaboráló francia vezetés éltetésével kavart vihart a párt körül. Ennek első következménye az lett, hogy Marine Le Pen megtiltotta az apjának, hogy a Nemzeti Front nevében nyilatkozzon, és már április első felében fegyelmi eljárást indított apja ellen, nem rejtve véka alá, hogy azt szeretné, ha Jean-Marie Le Pen visszavonulna a politikától.

Aztán a párt május elseji ülésén a tiszteletbeli elnök megzavarta lányát, aki éppen beszédre készülődött, felment a színpadra, szólt pár szót a közönséghez, majd miután nem szavazták meg néhány javaslatát, úgy távozott, hogy a lányát már meg sem hallgatta – írja a Guardian. Ezután döntött a párt Jean-Marie Le Pen felfüggesztéséről.

Ezt azonban nem tűrte szó nélkül a 86 éves politikus. A Europe 1 rádiónak nyilatkozva azt mondta, hogy szégyelli, hogy a lánya a nevét viseli, nem akarja, hogy a Nemzeti Front elnökét Le Pennek hívják. Majd hozzáfűzte, hogy a lánya akár „hozzá is mehet az élettársához, vagy Philippot úrhoz" (Florian Philippot az FN egyik alelnöke, nyíltan homoszexuális.)


Arra a kérdésre, hogy ez azt jelenti-e, hogy ki akarja tagadni a lányát, Jean-Marie Le Pen azt válaszolta: „Természetesen. Nem ismerek el semmiféle kapcsolatot olyasvalakivel, aki ilyen botrányos módon elárult engem".


Az idős politikus jelezte, hogy a párt minden lehetséges fórumán fellebbezni fog a tagsága felfüggesztése ellen, és lépéseket fog tenni azzal kapcsolatban is, hogy hamarosan a párt szélesebb fórumán készülnek megfosztani őt a tiszteletbeli elnöki funkciótól. Véleménye szerint az FN végrehajtó bizottságának hétfői döntése felháborodást váltott ki a pártban.