Javulhat a török-amerikai viszony

Fotó: AFP / BULENT KILIC

-

Ankarában úgy tudják, Washington kész új fejezetet nyitni a török-amerikai viszonyban.


Az amerikai alelnök arról biztosította a török kormányfőt, hogy Washington kész új fejezetet nyitni az utóbbi időben fagyossá vált török-amerikai viszonyban - közölte a török miniszterelnöki hivatal.

Mike Pence amerikai alelnök és Binali Yildirim török kormányfő a müncheni biztonságpolitikai konferencia alkalmából folytatott megbeszélést szombat este a kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséről, a terrorizmus elleni küzdelemről és a szíriai válságról.
A török kormányfő jelezte, hogy segíthetne tiszta lapot nyitni a két ország kapcsolatában, ha az Egyesült Államok lépéseket tenne a Fethullah Gülen muzulmán hitszónokkal kapcsolatos ankarai követelések teljesítése érdekében.
A török kormány szerint az 1999 óta az Egyesült Államokban élő Gülen tervelte ki és szervezte meg a tavaly nyári puccskísérletet, emiatt kiadatását kéri Washingtontól. A hitszónok tagadja a vádakat.
Ankara rosszallását váltotta ki az is, hogy az Egyesült Államok Szíriában támogatást nyújt egy kurd milíciának, amely az Iszlám Állam ellen harcol. Törökország szerint a Népvédelmi Egységek (nevű szíriai kurd milícia a terrorszervezetként számon tartott Kurdisztáni Munkáspárthoz köthető, amely az utóbbi hetekben több robbantásos merényletet is végrehajtott Törökországban.
A jelek szerint Recep Tayyip Erdogan török államfő bízik abban, hogy az új amerikai elnökkel javítani tudják a török-amerikai kapcsolatokat. A két elnök február elején beszélt egymással telefonon, az Erdogan hivatalából származó információk szerint a beszélgetés "nagyon pozitív" volt.