Jávor Benedek: nincs diplomája a zöldhatóság vezetőjének

Fotó: Balkányi László / Balkányi László

Nincs olyan diplomája a Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség (OKTVF) főigazgatójának, amilyet a Kandó Kálmán Műszaki Főiskolán szerzett, hiába hivatkozik rá önéletrajzában - állítja Jávor Benedek, az Együtt-PM politikusa.


Sohasem létezett Tolnai Jánosné dr. Szatmári Katalin, az OKTVF főigazgatójának a Kandó Kálmán Műszaki Főiskolán szerzett diplomája, noha önéletrajzában feltünteti, és doktori címe sem felel meg a jogszabályoknak - írta pénteki blogbejegyzésében Jávor Benedek. Az Együtt-PM politikusa blogján közöl egy levelet, amelyet az Óbudai Egyetemen rektorától kapott Tolnainé állítólagos diplomájával kapcsolatban. A rektor tájékoztatása szerint az egyetem jogelődjeként működött főiskolán nem szerzett oklevelet az OKTVF vezetője. Jávor Benedek azt is megjegyzi a blogban, hogy a zöldhatóság főigazgatójának doktori címe sem felel meg a magyar jogszabályoknak. Az általa szerzett tudományos fokozat ugyanis Magyarországon doktorátusként nem értelmezhető. - Jávor Benedek bizonyítéka   Az OKTVF korábban azt közölte, hogy Jávor Benedek „vádaskodása alaptalan és valótlan tartalmú”.

Tolnainé furcsa végzettségei

Tolnainé nyilvános önéletrajza szerint felsőfokú áruforgalmi kereskedelmi ügyintézői, villamosmérnöki informatikusi, környezetirányítási szakértői, valamint projektmenedzseri, EU pályázati tanácsadói végzettséggel rendelkezik. Ezek közül az elsőt és az utolsót nem egyetemen vagy főiskolán szerezte. A villamosmérnöki informatikusi végzettségről állapította meg az Óbudai Egyetem, hogy Tolnainé ilyen oklevelet nem kapott. Van még egy feltüntetett végzettség az önéletrajzban: a Pro Deo University, ám ez az intézmény Magyarországon sem diploma, sem doktori fokozat adásához szükséges akkreditációval nem rendelkezik.

Előzőleg a Pro Deo University rektora is „visszavágott” Jávor Benedeknek azzal, hogy intézményük „félévszázados múltú egyházi alapítású egyetem”, melynek hallgatóit a politikus rossz hírbe kívánja hozni, amikor áldoktoroknak nevezi őket.


Politikusok különös diplomákkal, doktorikkal

Nem Tolnainé az egyetlen, akinek végzettségét vagy tudományos fokozatát megkérdőjelezték, vagy akiről kiderült, hogy nem tiszta úton jutott hozzá ahhoz. A hvg.hu összeállítása szerint köztársasági elnök, miniszterelnök, európai parlamenti képviselő, államtitkár és polgármester is keveredett már kisebb-nagyobb botrányba emiatt. Schmitt Pál volt köztársasági elnök
 • kisdoktorijáról kiderült, hogy jelentős részben egy bolgár tudós munkájának plagizálása,
 • a botrány nyomán a politikus lemondott az államfői posztról.
Gyurcsány Ferenc egykori miniszterelnök
 • egyik szakdolgozatánál ugyancsak felmerült a plágiumgyanú, de a bíróságok előtt nem állt meg,
 • például, mert a diplomamunka nem került elő a pécsi egyetemen.
Horn Gyula volt miniszterelnök
 • kandidátusi értekezését zárolta a Magyar Tudományos Akadémia,
 • ezért a dolgozat a nyilvánosság számára elérhetetlenné vált.
Dobolyi Alexandra volt MSZP-s európai parlamenti képviselő
 • honlapján neve előtt a dr. titulus szerepelt,
 • pedig doktori tanulányait nem fejezte be.
Szabó Gábor Szombathely volt fideszes polgármestere
 • doktori címének megszerzésekor hamis nyelvvizsga-biztonyítványt használt,
 • majd kénytelen volt elismerni, hogy nincs nyelvvizsgája;
 • ennek ellenére a város vezetője maradt, később alpolgármester lett.
Buzássy Lajos, a Földművelésügyi Minisztérium egykori MSZP-s államtitkára
 • egyetemi diplomáját két hónap alatt szerezte meg, ráadásul nem volt nyelvvizsgája, de elkezdett egy doktori képzést is,
 • végül közokirat-hamisításban mondták ki bűnösnek, és pénzbüntetésre ítélték.