Játszani is engedd, de nézd meg, mivel

Fotó: Getty Images/iStockphoto / TomNeroPhotography

-

Játék-járműveket vizsgált a fogyasztóvédelem. Nagyjából minden második fennakadt a rostán, mert nem biztonságos.


Rollereket, tricikliket, játék gördeszkákat, lábbal hajtható kisautókat vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. Összesen 22-féle terméket néztek meg a szakemberek a Mechanikai és Villamos Laboratóriumban. A termékek közel feléről – összesen 12 termékről – derült ki, hogy nem biztonságos.

A játékoknak speciális szabályoknak kell megfelelniük. Ha túlságosan törékeny egy ilyen termék, vagy túl instabil, esetleg nem megfelelő a szerkezeti kialakítása, akkor balesetveszélyes lehet.

A rollerekkel a legtöbb esetben az volt a probléma, hogy az első kerék átmérője nem volt megfelelő. Ha túl kicsi a kerék, az azért baj, mert a játékroller könnyen megakad, és a gyerek előreeshet vele. Probléma volt még a kormánymarkolat nem megfelelő kialakítása is, a markolat ugyanis több esetben kisebb volt az előírtnál. Ez azért gond, mert a gyermek nem tudja biztonságosan megfogni a kormányt, ha a kialakítása nem megfelelő. Előfordult, és sérülésveszéllyel jár az is, hogy a gyártásnál a roller vázán éles éleket alakítottak ki, vagy a rosszul kivitelezett, úgynevezett hegesztési varratok hegyesek voltak.

A kifogásolt triciklik a stabilitás vizsgálatoknál buktak el, azok a termékek, amelyeket ki kell vonni a forgalomból, a vizsgálat szerint túl könnyen borulhatnak fel.

A vizsgált játékautóval az volt a gond, hogy a gyerekek ujjai könnyen becsípődhetnek.

A vizsgált játék gördeszkák mind teljesítették a szabvány követelményeit.

A veszélyes termékek forgalmazását a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság megtiltotta, a termékek visszahívásáról a területileg illetékes kormányhivatalok fognak intézkedni.