Játékfüggő? Brit kutatók tudják, miért

Fotó: Europress/AFP / Europress/AFP

-

A függők agytevékenysége eltér a normálistól, a nyerés téveszméjével csapják be magukat. Kedvenc tudósaink azonosították azt az agyi területet, amely a játékszenvedéllyel függhet össze.


A The Independent az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) közzé tett tanulmányt idézi. Most már tudjuk: ha valamilyen sérülés miatt károsodik egy bizonyos agyi terület - az oldalbarázda mélyén elhelyezkedő úgynevezett sziget (insula) - akkor a elmúlnak a függők tévképzetei.Na de milyen tévképzet?

A „szerencsejátékos tévedése” klasszikus hiba: sok fej után valószínűbb, hogy a következő körben írás lesz a pénzfeldobás eredménye, de valójában semmi sem változott. Mindig 50 százalék mindkét oldal valószínűsége, ugye.

Mi lehet akkor a megoldás? Jól irányzott ütés?

A mostani felfedezés azt támasztja alá, hogy a játékszenvedély idegrendszeri okokon alapul. Vagyis olyan gyógyszerekkel kellene kezelni, amelyek az agy bizonyos területeit célozzák. Vagy mindig ott a kényszeres szerencsejátékhoz vezető téveszméket feldolgozó pszichoterápia.

Hogy ment a vizsgálat?

A vizsgálatot amerikai páciensek egy kis csoportjának részvételével végezték. Mindannyian agysérülést szenvedtek a központi idegrendszer valamelyik meghatározott területén. Miután játékkedvet fokozó videojátékokban vettek részt, amelyek a közkeletű téveszméket ösztönözték, arra kérték őket, mérjék fel nyerési esélyeiket.

Az egyik téveszme a „majdnem sikerült” volt. Ezt úgy modellezték, hogy a játékgépen kis híján egyforma ábrák jelentek meg a nyerő sorban. Ez azt a tévedést erősítette, hogy a játék „begyakorolható”, és legközelebb nagyobb eséllyel nyerhet a játékos. A másik téveszme a fent emlegetett „szerencsejátékos tévedése” volt.

Az agysérült résztvevőkre, akiknek az insulája károsodott, a két szimuláció nem volt hatással, az egészséges kontroll csoport és más agysérültek viszont nagyobb kedvvel folytatták a játékot, amikor arra a hibás következtetésre jutottak, hogy nyerési esélyeik nőttek.