Járvány és bizonytalanság Röszkén, nyugalom az osztrák határnál

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Járvány ütötte fel a fejét Röszkén, és az embercsempészek is bizonytalanságban tartják a déli határon várakozó menekülteket. Eközben a menedékkérők zavartalanul haladhatnak át a magyar–osztrák határon. Külföldön több helyen is tüntettek a menekültek ellen vagy mellett.


Röszkén járvány és az embercsempészek is nehezítik a menekültek helyzetét

A Politico újságírója, Andrew Connolly szerint hasmenéses járvány ütötte fel a fejét a menekültek között a déli határnál, Röszkén. Szintén ő adta hírül, hogy több menekült inkább visszamegy Szerbiába, és embercsempészek segítségével próbál átjutni Nyugat-Európába, mert félnek az ujjlenyomat-ellenőrzéstől Magyarországon.

A BBC tudósítója, Anna Holligan tweetjéből pedig arra lehet következtetni, hogy a déli határ Szerbia felőli részén sokan 50 eurót kérnek a menekültektől, hogy átvigyék őket a határ túloldalára – az nem világos, hogy rendőrökről vagy csalókról van-e szó.Újabb konvoj indult az osztrák határnál várakozókért

Szombat délután nagyobb menekültcsoport érkezett a körmendi gyűjtőpontra. A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szerint ők később gyalogosan indultak el Ausztriába, valószínűleg a pinkamindszenti határátkelőhelyen keresztül hagyják el az országot. Hozzáfűzte: a rendőrök nem kísérik őket, de ha szükséges, segítik a haladásukat, ügyelnek arra, hogy ne történjen közlekedési baleset.

Az MTI információi szerint Körmendre eddig összesen négy autóbusznyi migráns, mintegy 180-200 ember érkezhetett, akik csak rövid időre pihennek meg a gyűjtőponton, vizet, élelmiszert, takarókat, melegebb ruházatot kapnak, és nagyobb csoportokban, gyalogosan folytatják az útjukat Ausztriába.

A Körmendi Rendészeti Szakközépiskolában kialakított, 600 ember elhelyezésére tervezett gyűjtőpontot végül 760 ember befogadására tették alkalmassá, de az eddig érkezett migránscsoportok eddig ennek a befogadó kapacitásnak csak a töredékét vették igénybe.

Eközben Bécsből a kitűzött tervek szerint este 6-kor indult el egy konvoj Magyarország felé. A civilek este 11 körül érnek Vámosszabadira, hogy Ausztriába vigyék a menekült családokat.

Az osztrák–magyar diplomáciai viszony ugyanakkor egyre romlik: az osztrák kancellár Orbán Viktort ostorozó nyilatkozatai után ma Szijjártó Péter közölte, hétfőre behívatja az osztrák nagykövetet.Utcára vonultak a lengyel, cseh és szlovák fővárosban is szombaton a menekültek befogadását pártoló és ellenző tüntetők. Varsóban mégis megtartották a Lengyelek a bevándorlás ellen elnevezésű tiltakozó menetet, amelyet korábban a varsói főpolgármester-helyettes betiltott, de határozatát a mazóviai vajda felülbírálta. A demonstráción mintegy 5 ezren vettek részt, sokan közülük iszlámellenes jelszavakat skandáltak. A lengyel fővárosban ellentüntetést is tartottak a menekültek befogadása mellett mintegy ezer résztvevővel.

Gdanskban több ezren tüntettek a menekültek befogadása ellen. Korábban kisebb tüntetés volt a menekültek mellett is mintegy 200 résztvevővel.

Prágában mintegy 400-an tüntettek a menekültek befogadása és az iszlám európai terjesztése ellen. A demonstráció keretében mintegy 300 motoros is felvonult a belváros utcáin nemzeti zászlókkal és iszlámellenes jelszavakkal. Ezzel egy időben bevándorlók melletti tüntetés is zajlott a cseh fővárosban, a két tábort rendőrségi kordon választotta el egymástól.

Pozsonyban rendőrségi adatok szerint mintegy ezer iszlámellenes és 400 bevándorlásbarát tüntető gyűlt össze. A szlovák fővárosban júniusban szélsőjobboldali tüntetők erőszakba torkolló demonstrációt tartottak.Mintegy 30 ezren tüntettek Koppenhágában a menekültek befogadása mellett a dán rendőrség becslése szerint, miközben a dán kormány a bevándorlási jogszabályok szigorítására készül. A demonstráció nyugodtan és rendezetten folyt le. A tüntetők a Facebookon közzétett felhívásra gyűltek össze. A résztvevők „Üdvözöljük a menekülteket” és „Európa szomszédos Szíriával” feliratú táblákat vittek.

Több tízezren tüntettek Londonban is a menekültekkel való szolidaritást sürgetve és a brit kormány menekültpolitikája ellen tiltakozva. A belvároson keresztül a parlamentig haladó tiltakozó menetet emberi jogi aktivisták szervezték. A menet élén menekültek vonultak.

Beszédet intézett a parlament előtt a tüntetőkhöz Jeremy Corbyn, a Munkáspárt ma megválasztott új vezetője is. Felszólította a résztvevőket, hogy „nyissák meg szíveiket, legyenek nyitottak, segítsenek a kétségbeesett embereknek, akiknek biztos helyre van szükségük az életükhöz, akik hozzá akarnak járulni a brit társadalom fejlődéséhez, és akik ugyanolyan emberek, mint mi”.