Járóka Lívia lett az Európai Parlament egyik alelnöke

Forrás: MTI/MTVA / Máthé Zoltán

-

A Néppárt a Fidesz ajánlására jelölte a politikust.


Járóka Líviát, a Fidesz képviselőjét választotta egyik alelnökének az Európai Parlament. A képviselőt az Európai Néppárt a magyar képviselőcsoport ajánlására jelölte az egyik megüresedett alelnöki posztra. Járóka Pelczné Gáll Ildikó szeptember elején megüresedett EP-képviselői helyét vette át, mostantól pedig betölti az Európai Számvevőszék tagjává kinevezett Pelczné távozásával szabaddá vált alelnöki tisztséget is. Az EPP magyar képviselőjét 290 szavazattal választották alelnöknek.

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja közleményében azt írta: Járóka személyében történelmének első roma származású alelnökét választotta meg a testület. A kinevezés a képviselő korábbi erőfeszítéseinek elismerése, valamint a Fidesz Európai Parlamenten belüli pozíciójának megerősítése.

Járóka szeptemberben kezdte meg munkáját az EP állampolgári jogi (LIBE), gazdasági (ECON) és nőjogi (FEMM) szakbizottságaiban, 2004 és 2014 közötti európai parlamenti munkásságához hasonlóan elsősorban a romák társadalmi felzárkóztatásán dolgozik. Céljai között szerepel az egészség- és környezettudatos nevelés és a korai fejlesztés elősegítése is.

Az EP Járóka mellett az olasz Fabio Castaldót, a Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája (EFDD) nevű euroszkeptikus képviselőcsoport EP-képviselőjét is alelnökké választotta. Castaldo a közelmúltban leköszönt Alexander Lambsdorff képviselő helyét vette át.


Így működik

Az EP 751 képviselőt számlál az EU 28 tagállamából. Az EP elnöksége az uniós parlament elnökéből, 14 alelnökéből és öt, a parlament által két és fél évre választott, tisztségében megújítható kvesztorból áll. A kvesztorok a képviselőket közvetlenül érintő hivatali, pénzügyi kérdésekkel foglalkoznak, és részt vesznek az EP elnökségének ülésein is.

Az elnökség az uniós parlament szabályszerű működéséért felelős szerv. Hatáskörébe tartozik az Európai Parlament előzetes költségvetésének felállítása és mindennemű hivatali, személyzeti és szervezeti kérdés rendezése.