Japánhoz tartozó területen csapódott be az észak-koreai rakéta

Fotó: AFP / KNS / AFP / KNS

-

Első sikeres interkontinentális ballisztikus rakétakísérletét ünnepli Phenjan. Valószínűleg a G20-csúcs résztvevőinek üzentek, de az amerikai ünnep, a függetlenség napja is most van.


Észak-Korea első ízben hajtott végre sikeres kísérletet nagy hatótávolságú, interkontinentális ballisztikus rakétával – jelentette be a phenjani állami tévé. A Hvaszong-14 típusú rakéta 39 perces repülés során 2802 kilométeres maximális magasságot ért el, és pontosan célba talált. Az észak-koreai állami média szerint a rakétával Phenjan a világ bármely pontjára képes csapást mérni.

A rakétát a kínai határ közelében fekvő Pangjon gyakorlótérről indították, és feltehetően Japán kizárólagos gazdasági övezetéhez tartozó területen csapódhatott a tengerbe.

A tokiói kormány ezt újabb, elfogadhatatlan provokációnak tartja, és tiltakozott Phenjannál – mondta Szuga Joszihide szóvivő. Mun Dzse In dél-koreai államfő sürgősséggel összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot. Az ülésen a biztonsági és külpolitikai tisztségviselőknek meghagyta, hogy foganatosítsanak intézkedéseket Észak-Korea ellen az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

Észak-Korea az elmúlt hetekben több rakétakísérletet hajtott végre. A mostani feltehetően nem független attól, hogy három nap múlva kezdődik a G20-ak vezetőinek kétnapos hamburgi csúcstalálkozója, amelyen az USA, Japán és Dél-Korea azt is megvitatják, hogyan lehet megfékezni az északi atom- és rakétaprogramot.

Ráadásul július 4-én ünneplik az Egyesült Államokban a függetlenség napját. Az előző években is előfordult, hogy Észak-Korea ekkor hajtott végre rakétakísérleteket.

Phenjan a rakétaindítás után jelezte, hogy kedd délután „fontos bejelentést” tesz. A közlemény tartalmáról az állami rádió nem bocsátkozott részletekbe.