Japánban több helyen lehet elektromos autót tölteni, mint benzineset

Fotó: DPA / MARC TIRL

-

Japán nem csak az elektromos autók gyártásában áll az élen, de egy felmérés szerint a töltésükben is. Az országban már 40 ezer elektromos töltőállomás áll rendelkezésre, míg hagyományosból csak 35 ezer.


Számos előnyük mellett az elektromos autók egyik hátránya az egy töltéssel megtehető relatíve kevés kilométer, valamint a még kiépítetlen töltőhálózat – emiatt a tulajdonosoknak folyamatosan tartaniuk kell attól, hogy két állomás között merülnek le. De nem Japánban, ahol a Nissan felmérése szerint már több elektromos töltőállomás van, mint fosszilis – írja a Guardian.


Összehasonlításképpen az Egyesült Államokban 114 500 hagyományos benzinkútra csupán 9 ezer elektromos töltőállomás jut, és ez az arány más fejlett országokban sem sokkal jobb. Japánban azonban a kormány támogatásokkal igyekszik rávenni a lakosságot az elektromos és hibrid autók vásárlására, így az infrastruktúra is gyorsabban ki tudott épülni.

A felmérés kritikusai szerint a számok csalókák, mivel a 40 ezer töltőállomásba a magángarázsokban található töltőket is beleszámolták, valamint a hagyományos benzinkutak jóval több járművet tudnak adott idő alatt kiszolgálni. Az első érvre válasz lehet, hogy rohamosan terjed a magántöltők AirBnb szerű közösségi megosztása.