Japánban minden muzulmán gyanús

Fotó: MTI/EPA / Franck Robichon

-

A rendőrség az országban élő szinte összes muzulmánt megfigyeli, és adatokat gyűjt róluk.


Már 2010-ben 72 ezer Japánban élő muzulmán rendőrségi adatai kerültek ki ismeretlen módon az internetre, mintha mindnyájan gyanúsítottak lennének. A kiszivárgott információk arra is utaltak, hogy a rendőrség kamerákat rejtett el a dzsámikban, ügynököket építettek be az iszlám egyesületekbe és az olyan üzletekbe, ahol halal ételeket árultak, de még gyerekeket is megfigyeltek.

Japánban alig százezer muzulmán él. Több pert is indítottak a rendőrség ellen, 17 muzulmán ügyvéd, de japán jogászok egy csoportja is, mert szerintük csakis vallási alapon figyelik meg és tekintik őket potenciális terroristáknak – ami viszont ellentmond a japán alkotmány és a törvények szellemének.

A vád eredményes volt, a muzulmánok kilencvenezer dollárnyi kártérítést kaptak, mert megsértették magánszférájukat, miután egy könyvben megjelentek az adataik. Ugyanakkor a bíróság azt is kimondta, hogy a rendőrség a törvénnyel összhangban megfigyelheti a muzulmánokat. Az ügyvédek újra pereltek, de a Legfelsőbb Alkotmánybíróság helyben hagyta a törvényt, amely szerint szabadon gyűjthetők az információk a muzulmánokról.