Japán vadászok kínai bombázókra céloztak

Fotó: AFP / Senior Airman Matthew Bruch

-

Két japán F-15-ös vadászrepülőgépek a Kelet-kínai-tenger felett, kínai légtérben befogott két kínai SzU 30-as bombázót. A lépés válasz lehetett arra, hogy korábban a kínaiak provokálták a szigetország légvédelmét.


A kínai védelmi minisztérium beszámolója szerint a japán légierő két F-15-ös, többfunkciós vadászrepülője tűzvezető radarjukkal befogták a kínaiak két SzU-30-as nehéz vadászbombázóját. (Légi harc során a tűzvezető radarok vezetik rá a célpontra a levegő-levegő rakétákat. A "megtámadott" gépek észlelik a befogásukat.) Peking közlése szerint "megtették a szükséges válaszlépéseket", mire a japán gépek elhagyták a légteret.

Az incidens előtti hónapokban a kínai hadsereg fokozta aktivitását a régióban, így Japánnak - hivatalos nyilatkozataik szerint - három hónap alatt körülbelül 200 alkalommal, vagyis csaknem kétszer annyiszor kellett sürgősségi okokból vadászrepülőgépeket a levegőbe küldeniük, mint egy évvel korábban.

Ehhez hasonló provokációra a világ számos pontján egyre gyakrabban kerül sor. Szinte mindennapos, hogy az amerikai haditengerészet egységei mellett orosz vadászgépek repülnek el veszélyes közelségben.