Japán: nőtt a földrengés halálos áldozatainak és sebesültjeinek száma

Fotó: JIJI PRESS / JIJI PRESS

-

Noha több embert is sikerült élve kimenteni a romok alól, a japán állami televízió közlése szerint sok a halott és a sebesült az ország déli részén.


Kilencre nőtt a csütörtöki dél-japáni földrengés halálos áldozatainak száma, és a legfrissebb jelentések szerint legkevesebb 950 sérültet vittek kórházba, közülük 53-nak súlyos az állapota - közölte az NHK japán állami televízió. A korábbi hírek még három halottról és száznál több sérültről szóltak.

Csütörtökön, pár órás eltéréssel két erős földrengés rázta meg Japán déli részét. Az első földmozgás a Richter-skála szerinti 6,5-ös fokozatú volt. Az amerikai földtani intézet jelentése szerint epicentruma a Kjúsú szigetén lévő Kumamoto várostól 11 kilométerre volt. A földrengést több utórengés követte, köztük egy 6,4-es erősségű. A japán meteorológiai szolgálat péntek reggeli sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy összesen száznál több utórengés volt, és továbbiak várhatók még.

Az első rengés epicentruma mindössze 120 kilométerre volt a jelenleg egyetlen működő japán atomerőműtől, a szendai létesítménytől. A 2011. március 11-én történt földrengés következtében kialakult hatalmas szökőár után - amely súlyosan megrongálta a fukusimai atomerőmű három reaktorát, nukleáris katasztrófát okozva - Japánban leállították mind a 48 még működő atomreaktort.

Kumamoto prefektúrában 16 ezer háztartás maradt áram nélkül, és 38 ezerben szünetelt a gázellátás. Omlásveszély miatt kimenekítették egy kórház 177 betegét. Összességében 44 ezer embert költöztettek ki, mintegy ötszáz iskolában és állami intézményben nyújtottak nekik ideiglenes menedéket. A rengések miatt leomlott a 17. századbeli kumamotói vár fala, és komoly károk keletkeztek a tetőszerkezetében is.

A legnagyobb károk a 34 ezres Masiki városkában keletkeztek. Legfrissebb jelentések szerint húsznál több épület dőlt össze, de több embert, köztük egy 8 hónapos csecsemőt sikerült élve kiemelni a romok alól.A túlélők felkutatásában mintegy ötezer katona, rendőr, tűzoltó és mentős vesz részt.


Kumamoto prefektúrában 16 ezer háztartás maradt áram nélkül, és 38 ezerben nem volt gáz. Fennakadások voltak a vasúti és a légi közlekedésben. Egy kórházból - omlásveszély miatt - 177 beteget kellett kimenekíteni. A rengések miatt leomlott a 17. századbeli kumamotói vár fala, és súlyosan megrongálódott a tetőszerkezet is.

A japán üzletláncok közölték, hogy segélycsomagokat küldenek az érintett területekre.

Több nagyvállalat, köztük a Toyota Motor, a Honda Motor, a Bridgestone és a Mitsubishi leállította a termelést egy vagy több telepén. Egyelőre nem érkeztek jelentések arról, hogy a földrengés károkat okozott volna ipari létesítményekben, vagy sérülést szenvedtek volna a gyári dolgozók. A Sony közölte, hogy a kikujói telepén mintegy ezer alkalmazottja tartózkodott a földrengés idején.