Japán nem fél az atomtól, újraindít egy nukleáris reaktort

Fotó: AFP / KIMIMASA MAYAMA

-

Bár sokan tiltakoznak ellene, négy évvel a fukushimai katasztrófa után ismét beüzemelik a szendai atomerőmű első blokkját.


A kedd délelőttre tervezett műveletet a délnyugat-japáni Kagosima prefektúrában található létesítményt üzemeltető konszern, a Kyushu Electric Power hétfőn jelentette be. A reaktor péntektől termel majd áramot. A vállalat közlése szerint a 31 éves blokk - amely a fővárostól, Tokiótól alig ezer kilométerre délnyugatra található - szeptember elejére éri el a teljes termelési kapacitását.


A szendai 1-et még 2011 májusában kapcsolták le a hálózatról rutinmunkák elvégzése végett. Ezután a lakosság bírósági úton próbálta megakadályozni az atomerőmű újraindítását, de nem járt sikerrel.


A szigetországban a 2011. március 11-i földrengés és szökőár nyomán Fukushimában bekövetkezett katasztrófa következményeként nagyjából két éve mind a 48 kereskedelmi reaktor üzemen kívül van.


Hétfőn mintegy 200-an tüntettek a szendai atomerőmű előtt. A demonstrálók között volt Kan Naoto is, aki a fukushimai szerencsétlenség idején Japán kormányfői székében ült, és még hivatali ideje alatt a nukleáris energia szószólójából annak határozott ellenzőjévé vált.