Japán már a Trump-korszakra készül

Fotó: HAKODATE SHIMBUN / HAKODATE SHIMBUN VIA JIJI PRESS

-

Trump a kampányban azt ígérte: aki nem fizet eleget, azt az USA nem védi meg. Japán most bizonygatja, hogy eleget tesz kötelezettségeinek.


Japán már most is eleget fizet azért, hogy a szigetországot amerikai katonák védik - jelentette ki pénteken Inada Tomomi védelmi miniszter Tokióban arra reagálva, hogy Donald Trump megválasztott amerikai elnök a kampányban azt mondta: Amerika nem fogja megvédeni azokat, akik ehhez nem járulnak hozzá.

"Szerintem a hozzájárulásunk elegendő. Fizetünk, amennyit fizetnünk kell" - húzta alá a miniszter. Tokiónak jelenleg évente mintegy 200 milliárd jenbe – mintegy 530 milliárd forintba – került, hogy a területén amerikai katonák állomásoznak.

Arra a kérdésre, hogy elzárkózik-e Japán az összeg emelésétől, a miniszter azt mondta, hogy hipotetikus kérdésekre nem tud választ adni. Inada aláhúzta ugyanakkor, hogy a japán-amerikai szövetség a szigetország biztonságának alappillére, és az amerikai erők nemcsak Japán, hanem az egész csendes-óceáni térség biztonságát és békéjét szavatolják.