Japán jobb hely, mint Svédország: többé nincs tánctilalom

Fotó: AFP / YOSHIKAZU TSUNO

-

67 éves szomorú történetnek vetettek végett a japán törvényhozók.


Japánban eddig érvényben volt egy törvény, amely kimondta, hogy csak olyan helyeken lehet táncolni, amelyeknek engedélye van hozzá, de ott is csak legfeljebb éjfélig. A tiltást a II. világháború után vezették be azért, mert a táncos helyeket a prostitúció melegágyának tartották.


A tiltás ellenére a XX. század végén már tolerálták az országban az éjfél utáni táncolást, és a rendőrség is szemet hunyt az ilyen esetek fölött, mert tudták, hogy úgyse lehet megakadályozni. 2000 után, főleg a hírességek drogbotrányai és a szórakozóhelyeken előforduló verekedések miatt, egyre több razziát tartottak erre a törvényre hivatkozva.

Azonban nemrég egy híres japán zenész, Ryuichi Sakamoto vezetésével 150 ezer aláírást gyűjtöttek, hogy eltöröljék a szabályt. A törvényhozók ennek hatására múlt héten azt a döntést hozták, hogy jövő évtől nem lesz már érvényben a tánctilalom, addig azonban még illegális marad – írta az Independent.

Igaz, a képviselők nem csak az aláírások miatt döntöttek így, ugyanis a 2020-as olimpiára készülve azt akarják elérni, hogy akik az országba látogatnak, azok minél többet szórakozzanak, és így annyit pénzt költsenek el, amennyit csak tudnak.

Nem csak Japánban van érvényben táncot tiltó rendelkezés, hanem Svédországban is, mint arról korábban már írtunk. A svéd parlament előtt utoljára márciusban volt az ügy, de akkor leszavazták a tánc liberalizációját, azzal magyarázva, hogy a rendőrség szerint tánc rendbontáshoz, a rendbontás pedig verekedéshez vezethet.