Japán és az USA tovább erősíti védelmi szövetségét

Fotó: KCNA / KCNA VIA KNS

-

Mindkét ország osztja az észak-koreai atom- és rakétakísérletekkel, illetve a Pekingnek a Kelet- és Dél-kínai tengeren való terjeszkedési szándékával kapcsolatos aggodalmakat.


A kétoldalú szövetség erősítésében állapodott meg szombaton Inada Tomomi japán és Jim Mattis amerikai védelmi miniszter.

Mattis pénteken Abe Sindzó japán kormányfővel találkozva hangsúlyozta, hogy Washington szilárdan, "száz százalékosan" kiáll Tokió és a japán nép mellett. Utalt egyben a japán-amerikai biztonsági együttműködés ötödik cikkére, amely a szigetország megvédésére kötelezi az Egyesült Államokat fegyveres támadás esetén.
A dél-kínai-tengeri helyzettel kapcsolatban, ahol Peking vitatott hovatartozású területeken épít katonai létesítményeket, Mattis leszögezte, hogy elengedhetetlen a szabad hajózás biztosítása. Hozzátette azonban, hogy egyelőre nem látnak drámai katonai mozgásokat.
Japán évente közel 200 milliárd jennel (508,9 milliárd forint) járul hozzá az amerikai támaszpont és más létesítmények üzemeltetéséhez. A japán-amerikai biztonsági szerződés értelmében mintegy 54 ezer amerikai katona állomásozik Japánban,