Janukovics újra megszólal

Fotó: Europress/AFP/Filippo Monteforte / Europress/AFP/Filippo Monteforte

A megbuktatott ukrán államfő kedden, megint az orosz Rosztov-na-Donuban fog beszélni. Közben a krími hatóságok egy a félszigeten tartózkodó ukrán alakulat parancsnokainak ultimátumot adtak. Arra utasították őket, a katonáknak hétfő este tízig le kell adni fegyvereiket és át kell engedni létesítményüket az orosz Fekete-tengeri Flottának. Hétfői események az ukrán válsággal kapcsolatban.


Az ultimátum indoklása szerint a követelést azért kell teljesíteni, hogy szavatolják a Jevpatorijában élő lakosok biztonságát, és elkerüljék a provokációkat az Ukrajnához tartozó terület Oroszországhoz való csatlakozásáról március 16-ra kiírt népszavazás előkészületei alatt. Az ultimátum még a légvédelmi rakétarendszerek irányító egységeit átadását követeli. Ha teljesítik a feltételeket, az ukrán alakulat tagjai fegyvertelenül továbbra is járőrözhetnek az orosz ellenőrzés alatt álló Krímen. A Krími Autonóm Köztársaság azt állítja, hogy az ultimátum betartóinak szavatolja a biztonságát.

Janukovics hamarosan nyilatkozik

Az információ a volt ukrán elnök környezetéből érkezett. Janukovics Rosztovban, vagyis ugyanott nyilatkozik, ahol utoljára február 28-án lépett a nyilvánosság elé, és ahova megbuktatása után menekült. Korábban nem hivatalos hírek szerint infarktussal kórházba szállították, halálhírét is keltették.


-


Jacenyuk meghívást kapott a Fehér Házba

Az ideiglenes ukrán kormányfő szerdára kapott meghívást Obama rezidenciájára, jelentette be a Fehér Ház, miután tovább eszkalálódott a hétvégén a krími helyzet. Az oroszok előrenyomulása után Angela Merkel német kancellár és David Cameron brit kormányfő is felkereste telefonon Putyint, mindhiába. Obama mobilizálni próbálja a nemzetközi közösséget, Ukrajna támogatására és Oroszország elszigetelésére - mondta Tony Blinken, az elnök helyettes nemzetbiztonsági tanácsadója. Jacenyuk látogatására is ezen keretek közt kerül sor.


Krímen a lakosok többsége Oroszországhoz húz

Legalábbis a terület Legfelső Tanácsának (parlament) elnöke, Volodimir Konsztantinov közlése szerint. Az Unian ukrán hírügynökség arról ír, két kérdést tesznek majd fel a közelgő népszavazáson. „Támogatja-e, hogy a Krím, az Oroszországi Föderáció jogalanyait megillető jogokkal, újból egyesüljön Oroszországgal?” és „Támogatja-e, hogy helyreálljon a Krími Autonóm Köztársaság 1992-es alkotmánya, és a Krím Ukrajnán belüli státusa?” Szerhij Akszjonov, krími kormányfő a Twitteren azt írta, a népszavazás 1,8 millió dollárba (mintegy 401 millió forintba) kerül majd.

Orosz nyelv, orosz pénz

A hivatali nyelvhasználat ezentúl orosz Szevasztopolban. A krími város Kijevvel azonos státuszban van,  állami szerveinek hivatalos nyelve az orosz lesz 2014. március 12-től. Akszjonov hétfőn egy orosz hírügynökségnek azt mondta, hogy a Krímben szinte senki nem beszél ukránul, ezért a félszigeten két nyelv, az orosz és a krími tatár lesz használatban.

Twitteren jelentette be azt is, hogy a Krími Autonóm Köztársaság pénzügyminisztériuma kedden a rubelövezetbe történő belépéséről nyújt be tervezetet.


-


Már elfoglaltak egy rakétaegységet az oroszok

A csornomorszkojei rakétaegységet hétfőre virradóra vették be orosz katonák a TSzN ukrán tévé netes oldala szerint. Az oroszok 200 katonával és 14 teherautóval jelentek meg. Ostrommal, fegyverhasználattal fenyegetőzve behatoltak a katonai egység területére, lefegyvereztek minden ott lévő katonát.

Továbbra tárgyal Európa és az új ukrán vezetők

Hétfőn jogállamisággal, az emberi- és kisebbségi jogok védelmével kapcsolatos kérdésekről Thorbjörn Jagland, az Európa Tanács (ET) főtitkára és a szervezet elnökségét betöltő Ausztria külügyminisztere, Sebastian Kur tárgyal majd. Az ET találkozik Olekszandr Turcsinov ideiglenes államfővel, Arszenyij Jacenyuk ügyvezető kormányfővel, Andrij Descsicja külügyminiszterrel és Pavlo Petrenko igazságügyi miniszterrel.


Fogvatartott ukrán aktivisták

Feltehetőleg öt, Ukrajna egységét támogató aktivistát - három nőt és két férfit - tartanak fogva oroszbarát fegyveresek Krímben. Az Ukrajna egységét támogató aktivistákat két külön akcióban fogtak el oroszbarát fegyveres önvédelmi csoportok. Olekszij Bik, egy ukrán hírportál újságírója látta, ahogyan körülbelül húsz fegyveres férfi körbevett és letérdeltetett két összekötözött kezű fiatal nőt, Katerina Butkót és Olekszandra Rjazancevát. „A cuccaik szét voltak szórva az úttesten” - mondta Bik. Európa-barát tüntetéseket támogató matricák voltak náluk, illetve egyikükön a Majdan tüntetői elleni rendőri brutalitás áldozataira emlékező tetoválás. A fegyveresek ismeretlen helyre vitték őket. Közben az Euromajdan SOS mozgalom egyik szóvivője azt mondta: nem két, hanem három nőről van szó. A harmadik elhurcolt valószínűleg Olena Makszimenko újságíró. A másik esetről Szerhij Kovalszki számolt be: apját, Anatoli Kovalszkit és társát Ondrij Scsekunt a szimferopoli pályaudvarról vitték el. Kovalszki és Scsekun a kijevi hatóságok melletti tüntetésekre felhívó szóróanyagokért mentek. A fiú úgy tudja, a két férfit Szimferopoltól legalább száz kilométerre, külön tartják fogva túszként.


Vice News: orosz rulett


Harc a médiában is

Krímben egy kivételével - a politikailag semleges kijevi Tonis - csak orosz adókat lehet nézni az eddigi ukrán adások helyett. Szimferopol utcáin óriásplakátok is megjelentek, ami azt sugallja, az oroszbarát krími vezetés által kitűzött március 16-i népszavazás a félsziget Ukrajnához vagy Oroszországhoz való tartozásáról valójában a nácizmus és Oroszország közötti döntés. A plakátok egyik felén a krími térkép horogkereszttel, a másikon orosz nemzeti színekkel szerepel.

Oroszoknak belépni tilos

Március 9-én késő estig az ukrán határőrség  összesen 3500 orosz állampolgár számára tagadta már meg a belépést Ukrajnába. Pavlo Sisolin vezérezredes, az Ukrán Állami Határőrszolgálat vezetőjének első helyettese az ukrán kormány kijevi ülésén számolt be arról, hogy naponta legalább ötszáz civilt fordítanak vissza. Közben a tüntetések után megalakult ukrán kormány abban bízik, hamarosan aláírhatják az Ukrajna és az Európai Unió közötti társulási és szabadkereskedelmi megállapodás politikai részét.


Nemzetközi terepen megosztó népszavazás Krímben

A megszállt, többségében oroszok lakta Krím félszigeten március 16-ra írtak ki népszavazást arról, hogy a terület Ukrajnához vagy Oroszországhoz tartozzon-e. A nyugat tiltakozik, Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint viszont nemzetközi jog szerint járnak el. Az ukrán kormányfő, Arszenyij Jacenyuk korábban azt mondta: Ukrajna nem ad át földet Oroszországnak. Közben a szintén orosz többségű Kelet-Ukrajnában szép lassan Moszkva-párti „ellenforradalom” bontakozik ki. Tízezres oroszbarát tömeg zavarta el hivatalából a Kijev által kinevezett kormányzót, a tömegtüntetések egyre több városra terjednek át.