Janukovics megenyhült, folytatják az EU-s tárgyalásokat az ukránok

Fotó: AFP/Sergei Supinsky / Béla Fotós

Valószínűleg már szerdán folytatódhatnak az Ukrajna és az Európai Unió közötti tárgyalások a társulási szerződésről. Viktor Janukovics ukrán elnök bejelentette, jövő márciusra akar kompromisszumos megállapodást az EU-val.


Orosz ráhatás és a kigyúrt fiatalok véleménynyilvánítása

"Az Állami Duma képviselői nem maradhatnak közömbösek az Ukrajnában zajló események iránt" - szól a nyilatkozat, amit a 450 fős duma 444 képviselője szavazott meg. Az orosz képviselők szerint nyílt beavatkozás, hogy külföldi politikusok is megjelentek a kijevi tüntetéseken. "Az engedély nélküli tiltakozó akciók, az államhatalmi szervek működésének akadályozása, a hivatali épületek elfoglalása, a pogromok, a történelmi emlékművek lerombolása az ország instabilitásához vezet, és komoly gazdasági, politikai negatív következményekkel fenyeget Ukrajna lakosságára nézve" - áll a nyilatkozatban. A politikai események mellett azért még zajlik az élet az utcán Kijevben. Ezúttal felléptek azok is, akik nem támogatják Ukrajna európai integrációját. Az Európai Unió kijevi képviseletének épületét vélhetően felbérelt provokátorok vették blokád alá kedden. A csoport nem engedi be az ott dolgozókat az épületbe. A mintegy 150 kigyúrt fiatal "Ukrajna belügyeibe való beavatkozás" ellen tiltakozik a külképviselet tájékoztatása szerint. A rendőrség szerint azonban nincs szó blokádról.

Intenzívebb tárgyalások, lanyhuló tüntetések

Ukrajnában Viktor Janukovics köztársasági elnök három elődjével, Leonyid Kravcsukkal (1991-94), Leonyid Kucsmával (1994-2005) és Viktor Juscsenkóval (2005-2010) kíván eszmét cserélni a kialakult helyzetről. Azonban még nem tudni, pontosan mikor tartják a négyes csúcstalálkozót, nem kizárt, hogy már elkezdődött, de erről hivatalosan nem adtak hírt. Janukovics már túl van egy telefonbeszélgetésen Joe Biden amerikai alelnökkel, aki „mély aggodalmának“ adott hangott az ukrán helyzet miatt, tárgyalásokat sürgetett az ellenzékkel, és közölte, egy demokráciában erőszaknak nincs helye, az ráadásul összeegyeztethetetlen lenne Washington és Kijev stratégiai kapcsolataival. A hatalom részéről a tüntetőknek máig adott ultimátum hatásosnak tűnik, jelentősebb erőszak nélkül is fogynak a demonstrálók a városközpontból. Mikola Azarov ukrán miniszterelnök szóvivője be is jelentette, hogy újra a megszokott rendben működik a kormány, és nekiláthat azoknak a feladatoknak az elvégzéséhez, amelyek az ellenzéki blokád miatt halmozódtak fel az elmúlt napokban. A kormányzati negyedbe a rohamrendőrök csak azokat engedik be, akik igazolni tudják, hogy ott dolgoznak. Hajnalban a rohamrendőrök kiszorították a tüntetőket a kijevi kormányzati negyed utolsó utcáiból is. Az elnöki hivataltól pajzsokkal tolták maguk előtt a demonstrálókat egészen a „Majdanhoz”, azaz a Függetlenség teréhez vezető Hrescsatik főutcáig. Az eddigi jelentésekből kiderül, hogy a kiszorító akció közben volt némi ütésváltás, tíz tüntető meg is sérült. Utóbbiak egyébként azt állítják, hogy nem szegültek szembe a rendőrökkel, akik igen, azok provokátorok voltak. Tény, hogy akadtak, akik botokkal és gázspraykkel támadták a rendvédelemi alakulat tagjait.


Közben egyre kevesebb a tüntető az úgynevezett Majdanon, azaz a Függetlenség terén is. Éjjel csak pár százan voltak ott a sátrakban, illetve a szakszervezetek székházában, ahol a „nemzeti ellenállás” irányítási központja működik. A teret körülvevő barikádok mentén éjjel folyamatosan járőröztek a tüntetők biztonságára ügyelő önkéntesek, köztük veterán katonák, de azt nem tudták megakadályozni, hogy a katasztrófavédelem munkatársai megkezdjék a barikádok elbontását. A tüntetők fogynak, a rendfenntartók létszáma viszont jelentősen megnőtt Kijevben. Már tegnap razziáztak több ellenzéki párt központjában, gyakorlatilag megszállták több lap szerkesztőségét, és az ukrán főügyész, Viktor Psonka megüzente a tiltakozóknak, hogy ne okozzanak anarchiát és tartsák be a törvényeket.

Viktor Janukovics ukrán elnök kedden közölte, hogy delegációt küld Brüsszelbe a tárgyalások folytatására az Ukrajna és az Európai Unió közötti társulási megállapodás megkötése érdekében. Az elnök ezt az ország három volt államfőjével, Leonyid Kravcsukkal, Leonyid Kucsmával és Viktor Juscsenkóval folytatott megbeszélésén mondta. A küldöttség, amelyet Szerhij Arbuzov első miniszterelnök-helyettes vezet "valószínűleg szerdán utazik" Brüsszelbe. A kormánynak pedig az lesz a feladata, hogy gyorsítsa fel a tárgyalási folyamatot: az EU következő csúcsértekezletére, jövő év márciusára aláírásra legyen készen egy új, kompromisszumos megállapodás. Az ukrán elnöknek a hetek óta tartó tüntetések után ma jobb napja lehetett: az államfő nemcsak azzal ütött meg békülékenyebb hangot, hogy bejelentette a brüsszeli tárgyalások folytatását, hanem beleegyezett a letartóztatott tüntetők szabadon engedésébe is. Elismerte, hogy a rendőrség jogtalanul alkalmazott erőt a tüntetőkkel szemben.