Janukovics: A struccok egyszerűen csak ott voltak

Fotó: AFP/Andrey Kronberg / AFP/Andrey Kronberg

-

Először adott interjút a nyugati sajtónak a háború kitörése óta a volt ukrán elnök. Némi felelőssége volt a majdani vérengzésben, mondta.


Viktor Janukovics a BBC-nek adott interjút, az elsőt a (polgár)háború kitörése óta. Nem tagadta a felelősségét abban, hogy a tüntetőkre lőttek a Majdanon, de kijelentette, hogy a tűzparancsot nem ő adta ki, hisz az nem az ő hatásköre volt. A felelőssége abban állt, hogy nem tette eleget a vérengzés elkerülése érdekében.

Egyébként azt is mondta, hogy a rendfenntartó erők a törvényt betartva jártak el. Janukovics a vérengzés ellen volt, állítja. A tüntetések során több mint százan haltak meg a tüntetők közül, voltak áldozatok a rendőrök között is. Janukovicsot 2014 februárjában menekítették ki az oroszok.

Janukovics azt is kijelentette, hogy ha hatalmon marad, Krím elcsatolása nem történik meg, és ami történt, az tragédia. Viszont szerinte felesleges Krím visszaszerzéséről beszélni, hisz nincs szükség még egy háborúra.

Tagadta, hogy pénzt nyúlt volna le és menekített volna ki az országból. A struccok meg egyszerűen csak ott voltak a rezidenciáján, mondta.