Januártól hívják vissza a dízelbotrányban érintett Volkswageneket

Fotó: AFP / PATRIK STOLLARZ

-

A cégnek akár 78 milliárd euróba is kerülhet a visszahívás, amit 2016 végéig be is akarnak fejezni.


Januártól kezdik el visszahívni azt a 11 millió Volkswagent, amely érintett a dízelbotrányban – mondta a cég vezérigazgatója, Matthias Müller a Frankfurter Allgeemeine Zeitungnak adott interjújában. Müller azt ígérte, hogy 2016 végéig az összes kocsira sor kerül.


A visszahívások a legrosszabb esetben akár 78 milliárd euróba is kerülhet a VW-nek, de legalább 23 milliárdba. Ezt már a CNN írta a Credit Suisse elemzőinek véleménye alapján. A cég szerint ez a szám pusztán csak egy spekuláció.

A Verge szerint pedig a cég amerikai szóvivője az interjú után azt mondta, a visszahívás csak az EU-s kocsikra vonatkozik, a 488 ezer amerikai autóra nem.


Matthias Müller


A Volkswagen-csoport számos modelljénél csalt egy szoftverrel, amely felismerte, hogy ha tesztelik a kocsit, és ilyenkor csökkentette az autó károsanyag-kibocsátását. Normális úti körülmények között a megengedett értékek sokszorosát produkálták ezek az autók.

Müller az interjúban azt is elmondta, hogy számos márkájukat és modelljüket megvizsgálják még, így a luxusautó márkájukat, a Bugattit is. Hozzátette a botrányban csak pár alkalmazottuk érintett.

A cég központjában, Wolfsburgban kedden rendkívüli üzemi gyűlést tartottak. Müller ott arról beszélt, hogy „nem lesz fájdalommentes”, de mindent megtesznek azért, hogy a VW a jövőben is a „jó és biztos” munkahelyek vállalata legyen. A vezérigazgató akkor azt is bejelentette, a nem létfontosságú beruházásokat mind törlik vagy elhalasztják.

Hozzátette azt is, hogy már körvonalazódik a dízelbotrányt kiváltó problémák „technikai megoldása”, de a pénzügyi következmények beláthatatlanok, ezért a társaság vezetésének lépnie kellett.

A csalás következtében 25 milliárd dollárt eset a Volkswagen papírjainak értéke a tőzsdéken.


Egyelőre annyit lehet tudni, hogy a 11 millió érintett kocsiból 8 milliót helyeztek üzembe Európában, magyarországi adatról egyelőre nincsen információ. Ugyanakkor nem csak a VW modelleket érinti a csalás, hanem a céghez tartozó több másik márkát is, így az Audit, a Seatot és a Skodát is.


Hogy az ön dízelüzemű autóját is visszahívják-e, azt a http://info.volkswagen.com/hu/hu/home oldalon nézheti meg, csak az alvázszámot kell megadni hozzá.