Január decemberre is itt maradt, ahogy sok társa is

Fotó: MTI / Komka Péter

-


Idén szokatlanul korán, már július végén megkezdték vonulásukat a hazai fehér gólyák (Ciconia ciconia), többségük el is jutott Afrikába, de olyan madár is van, amelyik a telet itthon tölti az Ipoly-völgyben. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) programkoordinátora, Papp Ferenc elmondta, hogy a GSM-jeladóval felszerelt madarak közül eddig a legmesszebbre, Tanzánia északi részéig két gólya, Berek és Hajdú jutott. Garam, Cseresznye és Gyöngyvirág Kenyában időzik, míg Bátony Csád területére, Veca, Natália, Picur és Szöllős a Száhel-övezet szudáni részére tett kitérőt.

Az MME munkatársai 2012 óta csaknem ötven példányt láttak el jeladóval, hogy naprakész információt kapjanak a madarak tartózkodási helyeiről. Eddig a legtöbb, 11 ezer adattal egy Zagyva nevű madár szolgált, de 2014 júniusa óta nem tudni róla semmit. Utoljára az egyiptomi Port Szaíd mellől küldött koordinátákat a jeladója.

Ám a fehér gólyák közül egyre több marad a költőterületein télre is. Az eddigi rekord 28 példány volt 2013–2014 telén. A madarak ugyanis nem a hideg miatt költöznek, hanem a táplálékhiány kényszeríti őket vándorlásra.


A Január nevű fehér gólya (Ciconia ciconia) Ludányhalásziban 2015. december 26-án.


Rendszeresen tölti itthon a hideg hónapokat az Ipoly-völgyben egy Január nevű madár, amelynek felbukkanását először 2014 januárjában jelezték az MME-nek Szécsény mellől. Sem akkor, sem 2014–2015 telén nem vonult el Magyarországról, most is itt időzik.

„Január a leghidegebb időszakokban egy marhakarám közelében szokott táplálkozni, ahol az állatok felzavarják maguk körül a takarmányt dézsmáló egereket és pockokat. Ezek szolgálnak fő táplálékául” – magyarázta Papp Ferenc, hozzátéve, a szakemberek arra is készen állnak, hogy szükség esetén, például ha nagy hó esne, etessék az áttelelő gólyát.

A jeladóval ellátott fehér gólyák vonulása itt követhető.