Jaj, ezek a lefejezős videók megrázóak lehetnek! – ébredt rá az ISIS

Forrás: Jaysh Al-Islam honlapja

-

Az Iszlám Állam vezetője Abu Bakr al-Baghdadi úgy döntött, hogy mostantól kezdve nem ér a terrorista szervezet lefejezős videóit moderálás nélkül az internet népe elé rakni. A al-Baghdadi tiltása konkrétan a lefejezés/fejbe lövés aktusára vonatkozik, a kardlendítés és a végeredmény mehet továbbra is a Twitterre.


A londoni székhelyű, arab nyelvű al-Quds al-Arabi újság és a kurd ARA hírügynökség is úgy értesült, hogy a dzsihádisták – vezetőjük utasítására – cenzúrázni fogják a lefejezős videóikat. Ennek oka, hogy Abu Bakr al-Baghdadi ráébredt: a muszlimok esetleg sértőnek, bántónak találhatják a megrázó képsorokat, a gyereket pedig taszíthatja mások lefejezése. A videókat ezek után csak úgy lehet publikálni, hogy azokon a lefejezés előtti és utáni állapot látszik csupán, magát a kivégzést ki kell vágni az anyagból.


Al-Baghdadi utasítására azután került sor, hogy a Ramadán idején is több kivégzős videót tett közzé az ISIS (egyébként a ramadáni böjt többek között a dühöt és agressziót is tiltja). Ezeken a felvételeken férfiakat fojtottak vízbe, valamint egy fiatal fiú Palmüra városában vágta le egy szíriai katona fejét.