Magyarország is szóba jött egy új Jaguar-gyár helyszíneként

Fotó: Jaguarmena (Flickr CC-BY) / István Hajdu

-


Hamarosan dönt egy kelet-európai gyártóközpont felépítéséről a brit Jaguar Land Rover autóipari csoport. A listán szerepel Magyarország is. Erről szombati számában a Financial Times című brit gazdasági lap számolt be.

A lap szerint az indiai Tata-csoport tulajdonában lévő cég Magyarország mellett Lengyelországot, Csehországot és Szlovákiát is vizsgálja lehetséges helyszínként. Az egyik név nélkül idézett forrás szerint a brit cég azt nézi, hogy a négy ország közül melyik teszi a legjobb ajánlatot.

A Financial Times szerint a Jaguar Land Rover termelése gyors ütemben bővül az utóbbi években, elsőssorban a népszerű Range Rover modell kereslete miatt. A cég tavaly 460 ezer autót gyártott, és az idei cél az 500 ezres szám elérése. A Jaguar Land Rover a három nagy német luxusmárkával, az Audival, a BMW-vel és a Mercedesszel kívánja felvenni a versenyt. A német cégek évente csaknem 2 millió járművet adnak el.

A Financial Times szerint az új kelet-európai üzem éves kapacitása legalább 250 ezer jármű lenne, jóllehet az egyelőre nem ismert, hogy a cég melyik modelljét gyártanák ott.