Jagr minden idők harmadik legeredményesebb hokisa lett

-

Kilenc mai NHL-csapat még nem is létezett, amikor Jagr debütált, és még mindig eredményesebb a csatárok 92 százalékánál.


A 44 éves Jaromir Jagr megszerezte 1850. pontját az NHL-ben, amivel beérte az örökrangsor harmadik helyén Gordie Howe-t. A Florida Panthers cseh csatára előtt már csak Wayne Gretzky (2857) és Mark Messier (1887) áll a sorban.

Jagr a 22. NHL-idényét tapossa, nyolcszor került be az All-Star-csapatba, a mai NHL-csapatok közül kilenc még nem is létezett, amikor bemutatkozott a ligában. A 44 éves hokis már 525 NHL-pontnál tartott, amikor a csapattársa, Aaron Ekblad született, és most sem csak öregesen csipegeti a pontokat: a csatárok 92,5 százalékánál eredményesebb a mostani szezonban.Howe korszaka teljesen más volt: 1946-tól 71-ig játszott az NHL-ben, majd visszatért az 1979/80-as idényre, az utolsó meccsén 52 éves volt. Ebből a 26 szezonból öt kivételével még csak hatcsapatos volt a liga. A meccsenkénti gólátlag nagyjából ugyanannyi volt mint manapság (meccsenként 4,8 és hat gól között váltakozott Howe hosszú karrierje során), de egyéni statisztikákat nem vezettek a hatvanas évek közepéig.

Jagr NHL-karrierjét ugyanakkor rövidíti, hogy három idényt az orosz KHL-ben töltött, további háromban pedig sztrájk miatt nem volt teljes a szezon.


Jagr a Colorado elleni meccsen


Jagr szép rekordja mellett a sorozatban a tizedik meccsét is megnyerő Anaheim Ducks ünnepelhetett csütörtökön. A kaliforniaiak 5-1-re verték az Arizona Coyotest idegenben.

NHL, alapszakasz:
Arizona Coyotes–Anaheim Ducks 1-5
Colorado Avalanche–Florida Panthers 3-2
Los Angeles Kings–Montreal Canadiens 3-2
Boston Bruins–Chicago Blackhawks 4-2
Buffalo Sabres–Calgary Flames 6-3
Philadelphia Flyers–Edmonton Oilers 0-4
Pittsburgh Penguins–New York Rangers 4-1
Ottawa Senators–Tampa Bay Lightning 1-4
Toronto Maple Leafs–Minnesota Wild 1-2
Nashville Predators–New Jersey Devils 4-5, hosszabbítás után
Winnipeg Jets–New York Islanders 3-4, hosszabbítás után
Vancouver Canucks–San Jose Sharks 2-3