Izzadságszaggal a malária ellen

Fotó: AFP / LUIS ROBAYO

-

Kenyában emberszagú csapdával gyűjtik össze a szúnyogokat.


Holland és kenyai kutatók új szúnyogcsapdát fejlesztettek ki, amely emberszaggal vonzza a malária kórokozóját hordozó szúnyogokat – olvasható a The Lancet című brit orvosi folyóirat szerdai számában.

A három éven át Kenyában végzett kutatások eredménye szerint a szintetikus illattal ellátott csapdák segítségével sikerül elfogni a maláriát hordozó szúnyogpopuláció 70 százalékát, és 30 százalékkal csökkenteni a megbetegedések számát az új szúnyogcsapdát használó háztartásokban.

A kísérletekben a Viktória-tavon fekvő Rusinga-sziget 25 ezer lakója vett részt. A napenergiával működő csapdákat az otthonokon belül, illetve kívül helyezték el, de alkalmaztak szúnyoghálót és malária elleni szereket is.


„A szagos csapda a dengue-láz vagy a zikavírus ellen is megoldást nyújthat”

– áll a kutatást végző hollandiai Wageningen egyetemének közleményében.

A dengue-láz és a zikavírus kórokozóját más szúnyogfaj terjeszti, mint a maláriáét. A betegség a fertőzött nőstények csípése révén terjed.

A holland egyetem adatai szerint percenként meghal egy gyermek maláriában. A betegség évente 12 milliárd dollárjába (3341 milliárd forint) kerül Afrikának.

A malária ellen nincsen védőoltás. A kór 2015-ben 438 ezer ember halálát okozta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint. A betegség áldozatainak legtöbbje ötévesnél fiatalabb fekete-afrikai gyermek.

A WHO 2030-ra 90 százalékkal akarja csökkenteni a malária okozta halálozások arányát.