Izraeli kutatók szerint ki lehet szagolni az autizmust

Fotó: Fuse / Fuse

-

Egy izraeli kutatócsoport szerint a szaglás jelentheti az áttörést az autizmus korai felismerésében. Az autista gyerekek ugyanis másképp reagálnak a szagokra, mint a társaik.


Az emberek tovább és mélyebben szagolják a kellemes illatokat – például egy csokor rózsáét –, mint mondjuk a rothadó hal bűzét. Egy 36 gyermekkel elvégzett teszt eredménye szerint azonban az autisták nem tesznek ilyen különbséget – olvasható a BBC-n.


A viselkedési és kommunikációs zavarokkal is járó autizmus 160-ból egy gyermeket érint világszerte, ám legtöbbször csak kétéves kor után lehet diagnosztizálni.

A teszt során két csövet vezettek a gyerekek orrába: az egyikbe különböző – kellemes és kellemetlen – aromákat juttattak, a másikkal pedig a gyerekek légzését mérték. Liron Rozenkrantz, a kutatás egyik résztvevője szerint a gyerekek általában megváltoztatták a légzésüket a különböző szagok hatására – ám az autista gyerekek nem mutattak hasonló reakciót.

A kutatócsoport az eredmények alapján létrehozott egy szoftvert, amely 81%-os biztonsággal meg tudta állapítani, hogy egy gyermek autista-e, vagy sem. Szerintük annál tovább szagolja valaki a kellemetlen aromákat, minél súlyosabb autizmusban szenved.