Magatehetetlen palesztin késelőt lőtt fejbe az izraeli katona

-

Két palesztin merénylő késsel támadt egy határőr katonára csütörtök reggel Hebronban. Az egyiket azonnal megölték, a másik a földön feküdt mozdulatlanul, amikor egy izraeli katona egyszerűen kivégezte.


Egy izraeli katonára késekkel támadtak palesztinok. Közelharc alakult ki, a katonát közepesen súlyosan megsebesítették. Ezután egy őrhelyen álló másik katona rálőtt a merénylőkre. Az egyiket azonnal megölte. A másik magatehetetlenül feküdt az utcán, amikor kis idő elteltével egy katona felemelte a fegyverét, és fejbe lőtte.


Az izraeli hatóságok később le is tartóztatták a katonát, miután a palesztin közösségi médiában nyilvánosságra hozták az esetről készült videót.

Az incidens a ciszjordániai Hebronban, a – zsidók és muzulmánok által egyaránt szent helyként tisztelt – pátriárkák sírja közelében létrehozott zsidó telepes negyed bejáratánál történt. A sebesült katonát kórházba vitték.Izraelben és a palesztin területeken tavaly október óta szinte mindennapossá váltak az izraeliek elleni késeléses, gázolásos és lőfegyveres merényletek, valamint az összetűzések a palesztinok és az izraeli rendfenntartók között.


A hatodik hónapja tartó erőszakhullámban 28 izraeli állampolgár és két amerikai turista vesztette életét, a másik oldalon pedig 198 palesztin halt meg. Izrael szerint a palesztinok túlnyomó többségét merényletek elkövetése vagy megkísérlése közben lőtték le, a többiek pedig a biztonsági erőkkel történt összecsapásokban haltak meg. Jeruzsálem szerint a palesztin vezetők és a palesztin média uszítása a felelős a támadásokért, a palesztinok viszont azt állítják, hogy a majdnem öt évtizedes megszállás miatt érzett elkeseredettség gerjeszti az erőszakhullámot.