Izraeli börtönökben éhségsztrájkolnak a palesztin rabok

Fotó: MTI/EPA / Alaa Badarneh

-

A fogvatartottak egy része nem is számíthat tárgyalásra és jogerős ítéletre. Ők úgynevezett adminisztratív őrizetben vannak.


A sztrájkot a Ciszjordániát kormányzó Fatahhoz tartozó, terrorizmus miatt ötszörös életfogytiglanra és 40 évre ítélt Marván Bargúti indította. A rivális szervezet, a radikális iszlamista Hamasz bebörtönzött tagjai is csatlakoztak hozzá.

Bargúti az izraeli hatóságok engedélye nélkül cikket írt a The New York Timesba. Abban Izraelt azzal vádolta, hogy terroristaként bélyegzik meg a palesztin rabokat, önkényes letartóztatásokat, kínzásokat, szigorú korlátozásokat alkalmaznak velük szemben.

A börtönigazgatóság bejelentette, fegyelmi intézkedéseket vezetnek be az éhségsztrájkoló elítéltekkel szemben. Gilád Erdán belbiztonsági miniszter szerint nem tárgyalnak a rabok képviselőivel. Rámi Hamdalláh palesztin miniszterelnök és a Hamász gázai vezetői viszont üdvözölték a sztrájkot.

Az izraeli börtönökben 6300 palesztint – köztük 57 nőt és 300 kiskorút – tartanak fogva, és a rabok fele a Fatah párthoz tartozik. Az utóbbi másfél évben – a késeléses és gázolásos terrorhullám miatt – jelentősen megnőtt a számuk.

A rabok közül mintegy félezren tárgyalás és ítélet nélküli, úgynevezett adminisztratív fogságban vannak. Tárgyalásra nem is számíthatnak, ugyanis az izraeliek közölték, azért nem indítanak eljárást, mert a perben lelepleződnének az izraeliek palesztin informátorainak személyazonossága.

A foglyok 2 hete összeállították követeléseiket: a bírósági ítélet nélküli fogva tartás és a magánzárkák felszámolását, a korábban elvett jogok visszaadását, valamint minden börtönszárnyban nyilvános telefonkészülék elhelyezését, gyakoribb családi látogatásokat és közös családi fényképezés engedélyezését kérik.

Az úgynevezett biztonsági őrizetben tartott palesztin foglyok családtagjainak a Palesztin Hatóság minden hónapban fizetést folyósít. Az összeg a rájuk mért büntetés nagyságával növekszik, szabadulásukkor pedig – helyi viszonylatban jelentős – pénzösszeget kapnak.