Izraelbe menekült az iráni újságíró

Forrás: MTI/EPA/Abir Szultan

-

Ki akarták toloncolni Törökországból, otthon akár halálra is ítélhetik.


Izraelbe érkezett Törökországból a kiadatástól tartó iráni újságírónő – írja a The Times of Israel. A harminckét éves Neda Amin 2014-ben hagyta el Iránt, és Törökországba emigrált. Rendszeresen publikált a The Times of Israel perzsa nyelven is megjelenő kiadásának. Néhány napja a török hatóságok értesítették, hogy visszatoloncolják Iránba. Ott viszoont ki is végezhetik, mert egy izraeli újságnak dogozott.

A The Times of Israel szerkesztője, David Horovitz a Ben Gurion repülőtéren fogadta az újságírónőt. A lap és két újságíró szövetség az izraeli hatóságoktól kért védelmet Aminnak. A belügyminisztérium biztosította számára a belépéshez szükséges vízumot és a menekültstátuszt. Megérkezésekor Arie Deri belügyminiszter twitter üzenetben köszöntötte.

Izrael és Irán korábban kiváló kapcsolata az 1979-es iszlám forradalom után romlott meg, amikor Teherán megszakította diplomáciai kapcsolatát Jeruzsálemmel. Irán nem ismeri el Izrael létét, vezetői többször azt mondták, Izraelt le kell radírozni a térképről. Az iszlám köztársaság támogatja az Izrael ellen harcoló iszlamista csoportokat, a libanoni síita Hezbollahot és a Gázai övezetet uraló Hamászt.