Izrael Washingtonban is bírálja Sorost

Fotó: MTI/EPA/DPA / ANDREAS GEBERT

-

A nagykövetség szerint nincs ellentmondás aközött, ha valaki nyíltan beszél Sorosról, és közben küzd az antiszemitizmus ellen.


Izrael washingtoni nagykövetsége azzal vádolja Soros Györgyöt a The New York Timesban, hogy folyamatos ellenszenvet táplál Izraellel szemben. Itai Bardov szóvivő – egy Sorost és a magyarországi plakátkampányt érintő véleménycikkre reagálva – felháborítónak nevezte a felvetést, hogy Benjamin Netanjahu tolerálná az antiszemitizmust. Szerinte az izraeli miniszterelnök mindig, mindenhol elítélte az antiszemitizmust.

Bardov szerint Soros 2011-ben kijelentette, a közel-keleti demokráciának Izrael a legfőbb akadálya, 2003-ban pedig azt állította, hogy az USA és Izrael hozzájárul az antiszemitizmushoz, és ezzel „inkább az áldozatot hibáztatta, mintsem a bűnöst”.

Bardov egy izraeli újságíró, Mairav Zonszein véleménycikkére reagált. Zonszein szerint Soros akár jó viszonyban is lehetne az izraeli vezetéssel, csakhogy ez nem működhet, mert a megszállás, a diszkrimináció és a jogsértések miatt nem támogatja feltétel nélkül az izraeli kormányt. Zonszein szerint az izraeli külügyminisztérium, amikor élesen bírálta Sorost, "lényegében megtámogatta a magyar kormány Soros-ellenes propagandatörekvéseit".

Az izraeli újságíró szerint Orbán Viktor vádja, hogy Soros "titokban, külföldi pénzből próbálja befolyásolni a magyar politikát", a zsidók széles körű befolyásával kapcsolatos antiszemita nézeteket idéz fel, és rímel a vádakra, amelyeket az izraeli külügyminisztérium fogalmazott meg Sorossal szemben.

Zonszein szerint "arcátlanság Netanjahu részéről, hogy éppen most rúg bele Sorosba, amikor Európa szívében újra az antiszemitizmus áldozata lett, és amikor Magyarországon éppen azért démonizálják, mert harcolni próbál ugyanazok ellen a rasszista, kisebbségellenes nézetek ellen, amelyek annak idején a holokauszthoz vezettek".

Bardov szerint Soros az, aki olyan nem kormányzati szervezeteket pénzel, amelyek "hamisan háborús bűntettekkel és népirtással vádolják Izraelt". A szóvivő szerint az egyik ilyen, Soros által támogatott szervezet 2000 és 2010 között állítólag ugyanannyi Izraelt bíráló jelentést adott ki, mint Iránról, Szíriáról és Líbiáról együttvéve. Bardov szerint e kettős mérce miatt sokan joggal kritikusak lehetnek Sorossal szemben, és nincs ellentmondás aközött, ha valaki nyíltan beszél Sorosról, és közben küzd az antiszemitizmus ellen.